Agenda

Het paradijs volgens Atte Jongstra

Agenda

De Houten Broek is een podium voor woordkunstenaars waarbij het gaat om de kracht en schoonheid van het woord en de kunst van het luisteren. Met onderwerpen die altijd tot nadenken stemmen.

Dit nieuwe seizoen opent Atte Jongstra (1956) met een sermoen over Het paradijs, waarbij hij zich onder meer afvraagt waar het aards paradijs lag. In Mesopotamië, de Noordpool of in Oost-Pruisen? Verveelde men zich daar, droeg men er klompen en hoe oud zou Adam zijn als hij nu nu leefde.

Atte Jongstra is met de houten broek geboren. Daarvan was al sprake in zijn literaire debuut De psychologie van de zwavel (1989) waarin hij zich een echte prediker toont die ondanks een niet-gelovige opvoeding nu en dan de ‘doe boete!’-toon van Savonarola weet te bereiken met een ontzagwekkend gemak. Een andere golflengte vinden we in Jongstra’s De tegenhanger (2003), een letterlijke tocht naar het paradijs, al beslaat de hel aanzienlijk meer pagina’s.  Dit jaar organiseerde Jongstra als gastcurator van het Rijksmuseum Twenthe te Enschede de tentoonstelling Paden naar het Paradijs, te zien vanaf 15 sept. 2013 tot en met 25 januari 2015. Tussen 1989 en 2003 publiceerde hij tal van romans en essays.

 

Sermoen: Het Paradijs
Spreker: Atte Jongstra
Plaats: Geertekerk, Utrecht
Datum: 29 september
Tijd:17.00-18.00 uur.
Entree: Vrij ( collectebijdrage dringend gewenst en welkom)

Kijk op de website van De Houten Broek voor meer informatie en het terugluisteren van vorige sermoenen.

Foto auteur: Sander Nieuwenhuys