Agenda

Het Literaire Pleidooi III – Antwerpen

Het Letterkundig Museum wordt aangeklaagd! Reden is de tentoonstelling Het Pantheon, een ode aan honderd schrijvers die de literatuur van de Lage Landen bepaald hebben. Maar waarom ontbreekt Willem Brakman? En is deze canon wel representatief zonder Patricia de Martelaere?     

Het Letterenhuis in Antwerpen wordt voor de derde, en laatste maal omgetoverd tot een literaire rechtbank. De derde en laatste zitting heeft plaats op donderdag 7 april. Rechter Philip Freriks ontvangt Hans van den Bergh en Anton Korteweg . Zij pleiten ervoor om J.A. Dèr Mouw op te nemen in Het Pantheon. Piet Piryns en Delphine Lecompte willen op hun beurt dat Herman de Coninck een plaatsje krijgt in deze eregalerij. Een avond vol literaire pleidooien en voordrachten. De jury is het publiek en die bepaalt uiteindelijk aan wie van de twee auteurs een gelegenheidstentoonstelling wordt gewijd.

Een pleidooi voor J.A. Dèr Mouw  

Johan Andreas Dèr Mouw (1863-1919) was taal- en letterkundige, docent klassieke talen, astronoom en filosoof. Rond zijn vijftigste levensjaar raakte hij hevig geboeid door de Voor-Indische mystieke geschriften van het Brahmanisme. In dezelfde periode begon hij met het schrijven van poëzie die zich kenmerkte door een zeer origineel en eigenzinnig gebruik van taal en beeldspraak. Onder zijn pseudoniem Adwaita, dat tweeheidsloze betekent, verwierf Dèr Mouw blijvende bekendheid als dichter. 

Openbaar aanklager
Hans van den Bergh (1932) publiceerde boeken over komische werking in toneelstukken, dramatheorie en algemene literatuurwetenschap. Meer dan dertig jaar schreef hij toneelrecensies voor Het Parool en vele columns voor deze en andere kranten. Voor literaire tijdschriften leverde hij bijdragen over onder andere Multatuli en Dèr Mouw.

Getuige
Anton Korteweg (1944) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en algemene literatuurwetenschap. Recenseerde poëzie voor dagblad Het Parool. En vanaf 1979 tot zijn pensionering in 2009, werkte Anton Korteweg bij het Letterkundig Museum te Den Haag als hoofdconservator/directeur. Als dichter debuteerde Korteweg 1968 in Tirade. Sindsdien publiceert hij met regelmaat dichtbundels. In 1986 ontving hij voor zijn poëzie de A. Roland Holst-Penning. Zijn meest recente dichtbundel is Ouderen zijn het gelukkigst (2009).

Een pleidooi voor Herman de Coninck

Herman de Coninck(1944-1997) is bekend als journalist bij onder andere Humo en De Morgen, als essayist en, uiteraard, als dichter. In 1983 richtte hij het maandblad Nieuw Wereldtijdschrift op, dat hij tot aan zijn dood met vaste hand leidde. Enkele dichtbundels zijn De lenige liefde (1969), Zolang er sneeuw ligt (1975), Met een klank van hobo (1980), De hectaren van het geheugen (1985), Enkelvoud (1991), Schoolslag (1994) en Vingerafdrukken (1997). Essays: Over de troost van pessimisme (1983), De flaptekstlezer (1992) en Intimiteit onder de melkweg (1994).

Openbaar aanklager
Piet Piryns (1948) is journalist, schrijver en redacteur en is bekend en berucht om zijn interviews (zoals bijvoorbeeld gebundeld in Er is nog zoveel ongezegd uit 1988). Hij werkt nu voor het weekblad Knack. Eerder werkte Piryns onder meer voor De Morgen, Humo (samen met Herman de Coninck) en Vrij Nederland. Hij was jarenlang de vaste presentator van de Nacht van de Poëzie in Nederland; momenteel werkt hij aan een biografie van Hugo Claus.

Getuige
Delphine Lecompte (1978) is dichteres maar debuteerde in 2005 met de (Engelstalige) roman Kittens in the Boiler. Haar eerste dichtbundel De dieren in mij (2010) werd bekroond met de Cees Buddingh’ debuutprijs; haar tweede bundel is getiteld Verzonnen prooi (2010). Lecompte noemt zichzelf ‘een zwaarmoedige zonderling in een luide, hysterische wereld’; haar gedichten zijn vaak hard en wrang, maar in al hun zwartgalligheid meer dan eens bijzonder grappig.

Waar:Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen
Wanneer: donderdag 7 april 2011, 20.00 tot 22.30 uur; deuren open vanaf 19.30 uur

Het Literaire Pleidooi is een samenwerking van het Letterkundig Museum, het Letterenhuis en het Vlaams-Nederlands Huis De Buren.
Toegang is gratis, reserveren via info@deburen.eu of +32 (0)2 212 19 30

Meer informatie op de website van deBuren