Het Lente-eiland

Nieuw fotoboek van Marco van Duyvendijk geïnspireerd op het gelijknamige verhaal van J. Slauerhoff.

Door de Stichting Best Verzorgde Boeken uitverkozen tot een van de best verzorgde boeken van 2008.

Vijfenzeventig jaar na de eerste publicatie van het verhaal ‘Het Lente-eiland’ van de Nederlandse dichter/schrijver J. Slauerhoff, reisde fotograaf Marco van Duyvendijk naar het Chinese eiland Gulangyu. Geïnspireerd op het klassieke verhaal van de schrijver, maakte de fotograaf een ingetogen, verstilde serie, die een mooi samenspel vormt met het verhaal van Slauerhoff en het leven op Gulangyu. Het resultaat is nu in een fraai vormgegeven boek verschenen. Het boek bevat het originele verhaal van Slauerhoff uit 1933 en de Chinese vertaling daarvan, gecombineerd met 33 foto’s van Marco van Duyvendijk.

In 1933 verscheen het verhaal Het Lente-eiland van de Nederlandse schrijver J.Slauerhoff voor het eerst in boekvorm. Slauerhoff was in de jaren twintig scheepsarts in Azië en verzamelde tijdens zijn lange reizen intensief informatie en kennis over de verschillende landen die hij bezocht. Die kennis zou hij later als inspiratiebron gebruiken voor zijn romans, verhalen en gedichten. Gulangyu, het eiland voor de kust van de Chinese stad Xiamen, met zijn koloniale architectuur en weelderige plantengroei, was een plek die Slauerhoff dierbaar was. Hij kwam er met zijn reizen regelmatig en werkte enige tijd in het op het eiland gelegen ziekenhuis. Het eiland zou hem inspireren tot een van zijn bekendste korte verhalen: Het Lente-eiland.

Fotograaf Marco van Duyvendijk, die eerder fotoboeken publiceerde over Mongolië en Azië, ging op uitnodiging van het Nederlands Consulaat te Guangzhou naar Gulangyu. Hij zwierf rond op het eiland, verdwaalde in de kronkelige straatjes die het eiland rijk is, leerde het dagelijks leven kennen en vond oude Chinese tradities, herinneringen aan het Europese koloniale verleden in Azië en ontmoette tal van persoonlijkheden die zo uit het verhaal van Slauerhoff afkomstig lijken te zijn. (Marco Duyvendijk)

Lees meer op www.marcovanduyvendijk.nl

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 juli 2008

Leven na een moord

Door Pauline van der Lans

Zoals de in het begin van de serie Desperate Housewives overleden Mary Alice Young met een alziende blik de gebeurtenissen in Wisteria Lane weergeeft, zo vertelt in Alice Sebolds roman De wijde Hemel de vermoorde tiener Susie Salmon hoe het haar achterblijvers vergaat.

Lees meer