Het inzicht van Griffin ? Richard Russo

Zijn hele leven heeft Jack Griffin geprobeerd aan zijn ouders, snobistische academici, te ontsnappen. Hij ging naar LA om scenario’s te schrijven en trouwde daar met Joy, een vrouw beneden zijn stand, volgens zijn bemoeizuchtige moeder.

Maar in de loop der jaren is er veel veranderd in Griffins leven: op aandringen van Joy kopen ze een huis, iets waar zijn ouders als eeuwige huurders nooit aan toe zijn gekomen. Ook geeft hij inmiddels les aan een universiteit aan de oostkust, waar zijn ouders nooit een baan wisten te bemachtigen. Die hebben tandenknarsend hun leven moeten slijten in het fucking’ Midwesten. Toch is Griffin niet gelukkig. Een onbestemd gevoel van onvrede berooft hem van zijn nachtrust en het lukt hem maar niet de as van zijn inmiddels overleden vader uit te strooien.

Dan trouwt de beste vriendin van zijn dochter Laura op Cape Cod, de plek waar Griffin vroeger met zijn ouders de vakanties doorbracht. Joy en Griffin bezoeken de bruiloft, terwijl hun eigen huwelijk op losse schroeven staat. Enmaal weer op de ‘Cape’, met zijn vaders urn in de kofferbak en zijn moeder die hem continu opbelt, vraagt Griffin zich af of hij ooit werkelijk heeft kunnen ontsnappen aan zijn opvoeding. Hoewel hij zijn leven zorgvuldig heeft afgeschermd tegen hun inmenging, verwijt Joy hem dat zijn ouders een nadrukkelijk stempel op hun huwelijk hebben gezet. Maar hoe goed kende Griffin zijn ouders eigenlijk? Wat wist hij wérkelijk van hun leven?

Het inzicht van Griffin is een roman vol zelfbeschouwing en triest besef, maar deze zwaarte wordt door Russo wederom meesterlijk in evenwicht gebracht met droogkomische scènes.

‘Een meester in het vertellen over gewone mensen.’ ? Elsevier

‘Slapstick is een van de gereedschappen in Russo’s repertoire. Van de scène bij de receptie van het tweede huwelijk zou iemand als Charlie Chaplin gesmuld hebben.’ The New York Times Book Review

 

Richard Russo (1949) schreef eerder Empire Falls (2004) en Brug der zuchten (2008). Beiden werden enthousiast ontvangen in Nederland. Met Empire Falls won hij de prestigieuze Pulitzer Prize.

Auteursbezoek

Een avond met Russo i.s.m. John Adams Institute. Op maandagavond 27 september zal Russo spreken en vragen beantwoorden van publiek in het West Indisch Huis te Amsterdam. Meer informatie volgt.

Het inzicht van Griffin

Auteur:  Richard Russo
Verschijnt bij: Uitgeverij Signatuur (juni 2010)
Prijs: € 19,95

Recent

14 februari 2018

Gedenkteken in woorden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 februari 2008

Een schitterend verhaal
Door Bernadet

‘Een boek over oorlog moet je nooit chronologisch vertellen, oorlog gaat over fragmenten’, zegt Joseph O’Connor in een interview. En dat is precies wat hij gedaan heeft. Het hele verhaal begon met een gedachte die herhaaldelijk in Joseph O’Connors hoofd terugkwam. Hij ‘zag’ steeds een vrouw, Eliza Mooney, in een desolaat landschap lopen op zoek naar iemand.

Lees meer