26 december 2017

Het eindejaarslijstje 2017 van Menno Hartman

Wanneer ik mijn jaar in boeken bekijk, ontkom ik niet aan verbazing over een vreemd soort veelvormigheid. Ik zou als ik boekhandelaar was op basis van dit lijstje niet makkelijk een suggestie durven geven van wat ik nu eens zou moeten lezen. Heb je die suggestie wel, dan hoor ik het dolgraag ik leef van tips! Waarschijnlijk is ieders lijstje volstrekt eclectisch.  En is het slechts het jaar – dit fraaie en vreemde  2017 – dat de titels voor mij verbindt.

Omdat ik soms een blogje over een boek schrijf, voeg ik een, hopelijk stimulerende korte regel onder de titel toe, en een linkje.

Derek Walcott Omeros

‘Ik zuchtte dan om drie redenen: 1. om uiting te geven aan mijn intense bewondering van dit mooiste aller twintigste-eeuwse epische gedichten.’ Doorlezen

 

Rebecca Sollnitt The faraway nearby

‘Solnit vraagt zich bij een enorme lading abrikozen uit de tuin van haar moeder af wat die plek en die boom voor haar betekend hebben. Bomen staan voor levens.’ Doorlezen

 

 

 

 

Jared Diamond Collapse

‘Het type onderzoek is mooi: per boerderij wordt de mestvaal afgeschraapt en geteld hoeveel botjes van zeehonden zijn, en hoeveel van geiten en koeien etc. Schitterend inzicht verkregen via de afvalput.’ Doorlezen

 

Ivan Toergenjev Lentebeken

‘In Toegenjevs Lentebeken wil de familie van de Duitse-Italiaanse  schone waar de Russische hoofdpersoon als een blok voor valt, niet dat hij zijn Russisch landgoed verkoopt, want daarmee verkoopt hij ook zijn lijfeigenen, en doet hij dus mee aan het in standhouden van slavernij.’ Verderlezen, vooral over slavernij

 

 

 

László Krasznahorkai Satanstango

‘Hoe langer je over Satanstango nadenkt, hoe beter het boek klopt.’ Doorlezen

 

Jane Gardam, trilogie

‘Dat is wel iets verslavends moet ik zeggen, ik zou het verhaal nog rustig vijf keer verteld kunnen krijgen indien geschreven door Jane Gardam.’ Doorlezen

 

 

Junichiro Tanizaki De brug der dromen

‘Ik vond in deze bundel naast het geweldige voorwoord van Jos Vos, de vertaler – zo lees je maar weinig voorwoorden – de verhalen De brug der dromen,  en Het geheim, Omtrent mijnheer Van de Groenheuvel echt heel bijzonder.’ Doorlezen

 

Noah Yuval Harari Sapiens

‘Harari weet er dan soms een inzicht van Dawkinsiaanse vindingrijkheid in te moffelen. Zoals dat het toch knap is hoe de plantensoort graan de mens heeft weten te domesticeren. Niet andersom inderdaad.’ Doorlezen

 

 

 

Nu lees ik zelf rustig door in Orhan Pamuks, De vrouw met het rode haar met een mengeling van verbazing en irritatie. Maar ik lees blijkbaar toch door.

Gelukkig nieuwjaar!