Wat zie ik terugkijkend op mijn afgelopen leesjaar? Welke boeken staken uit boven de rest? Ik las veel moois dat dit jaar verschenen is. In mijn top drie van 2017 zet ik twee romans en een essaybundel.
Nadat het boek vorig jaar op zowat elk eindejaarslijstje stond, repte ik me naar de winkel om Noodweer van Marijke Schermer te halen. Het was het eerste boek dat ik dit jaar las en zonder meer meteen ook het beste. Schermer begint meteen in volle vaart en weet in de 160 pagina’s die volgen een indrukwekkend verhaal te vertellen dat je niet gauw loslaat. Door een onverwachte gebeurtenis komt bij Emilia weer een onverwerkt trauma boven. De crisis die ze doormaakt raakt aan alles in haar leven: haar huwelijk, haar kinderen en haar werk. En daarbij komt ook nog dat hun buitendijkse huis door het water bedreigd wordt als gevolg van aanhoudende regen.
Marijke Schermer weet het prachtig te beschrijven. En dat zit hem niet in mooie woorden of sierlijke zinnen met krullen, maar in de bewonderenswaardige precisie waarmee ze inzicht geeft in haar personages. Over het gevoel voor haar kinderen bijvoorbeeld: ‘Osip heeft ook altijd veel beter in haar armen gepast dan Leo. Dat verschil heeft geen invloed op de diepte van haar liefde maar wel op de op bereikbaarheid van dat gevoel.’ Eenvoudige taal, maar wat schitterend verwoord!
En zo zijn er meer zinnen die een enorme lading hebben. Ze maken van Noodweer een ijzersterk boek over verdringen en zelf de keuze willen hebben om te kunnen zijn wie je wilt zijn. De vragen hierover die Schermer in haar roman opwerpt zijn belangrijk – en nu actueler dan ooit.
Lees hier de recensie op LiterairNederland door Ingrid van der Graaf.