Het was in de trein. Januari 2017, Utrecht – Den Bosch, denk ik. ‘Zien, herinneren, begrijpen. Alles hangt af van de plaats waar je staat.’ In mijn jaszak zocht ik naar een potlood om die woorden aan te strepen. De openingszinnen uit De rustelozen van Linn Ullmann, dochter van actrice Liv Ullmann en cineast Ingmar Bergman. Ze is bij het verschijnen van dit boek 50 jaar, even oud als haar vader was toen zij werd geboren. Haar vader en moeder maakten tien films met elkaar.
In 2016 was ik op het eiland Farö, in het noorden van de Baltische zee. Bergman woonde en filmde daar. Ik liep over het strand waar de film Persona is opgenomen. In mijn gedachten zag ik twee vrouwen lopen langs de kustlijn: een actrice (Liv Ullmann) die tijdens een voorstelling plotseling niet meer kon praten en haar verzorgster (Bibi Anderson). De verzorgster schreeuwt naar haar, de actrice zwijgt en vlucht. Persona, een film over het verlies van identiteit. Op het moment dat die in première ging, was Linn Ullmann net geboren.
Zittend op het strand in Farö, schreef ik: ‘Ik ga hier terug naar de tijd dat ik een filmgek werd. Misschien is dat wel het optimum van reizen: weggaan, aankomen op een plek in het onbekende, iets zien en je eigen geschiedenis begrijpen.’ Met haar openingszin formuleerde Linn Ullmann mijn gedachten. Puntiger dan ik het deed.
De rustelozen is een teer maar ook schrijnend verhaal. Linn, als een spichtig kind, opgegroeid met ouders die altijd in de aandacht stonden. Linn Ullmann interviewt, aan het eind van zijn leven, haar vader die steeds vergeetachtiger wordt. In het boek schetst ze een broze verhouding tussen vader en dochter, altijd beleefd naar elkaar. Confrontaties werden vermeden. De lezer blijft achter met een leeg gevoel dat ook het kind Linn gekend moet hebben.