Agenda

Het beschrijf: The house of the sleeping beauties

Zondag 10 mei, 11 uur in De Munt, Muntplein in Brussel. Toegang: 8 euro / 6 euro

the house of the sleeping beauties

In de reeks A Stage with a View praten schrijvers, filosofen, sociologen en andere denkers over hedendaagse onderwerpen die aansluiten bij de operaproducties van dit seizoen. Voor dit uniek zondagochtendprogramma in de sfeervolle Grote Foyer van de Opera werkt De Munt samen met de Brusselse literaire organisatie Het beschrijf.

Tijdens de vierde ontmoeting in de reeks richten we onze blik op het verre oosten, en in het bijzonder op Japan. De eerste Japanse Nobelprijswinnaar Yasunari Kawabata schreef met De Schone Slaapsters een sensueel en poëtisch boek over erotiek, liefde en dood. Naar aanleiding van de operabewerking van deze klassieker spreken schrijvers Jean-Philippe Toussaint en Dominique Noguez over de westerse fascinatie voor Japan.

Jean-Philippe Toussaint (1957) is schrijver en cineast. De minimalistische stijl en onderkoelde toon van zijn debuutroman De Badkamer (La Salle de bains) maakten hem meteen beroemd in Japan. Zijn talrijke bezoeken aan het eiland vonden hun weerslag in de intrigerende roman Liefde bedrijven (Faire l’amour). In zijn laatste boek Vluchten (Fuir) neemt hij de lezer mee naar China.

Dominique Noguez (1942) schrijft romans, essays, reisverhalen, en publiceerde een zestigtal titels. Humor en spel met de taal staan centraal in zijn werk. In Je n’ai rien vu à Kyoto – Notes japonaises (1983-1996) zoemt hij in op alle kleine details die maken dat hij zich in Kyoto niet in Parijs waant.

Acteur Eugène Bervoets leest fragmenten voor uit de brontekst van Kawabata. Inge Spinette, pianiste bij de Munt, vertolkt transcripties voor piano van de opera.

RTBF-journaliste Françoise Wolff leidt het gesprek in goede banen.

Gesprek in het Frans, met Nederlandse simultaanvertaling. (Bron: Beschrijf.be)

Lees meer op www.beschrijf.be en www.demunt.be