Als lezer is het ontdekken van een nieuwe schrijver het mooiste wat er is. Dat wordt alleen maar geweldiger naarmate je ouder wordt, omdat je steeds meer het gevoel hebt alles al gelezen te hebben, wat natuurlijk klinkklare onzin is. Je wilt niet blasé zijn, een lezer is nieuwsgierig en wil blijven lezen. Alleen moeten de boeken wel het niveau hebben van de romans die je fantastisch vond. Om die reden staat de Boeken-top 10 je maar matig aan. Het vermoeden bestaat dat dit niet van die geweldige boeken zijn, maar van slim gemarkete auteurs, gepusht door hippe televisieprogramma’s. Om de doorgewinterde lezer te bedienen, worden er steeds meer ‘herontdekte meesterwerken’ uitgegeven, hoewel je daarbij ook op je hoede moet zijn. Eveneens een marketingstrategie tenslotte.
Bekend is de ‘Schwob-serie’ met ‘de mooist vergeten klassiekers’. Hierin bevinden zich inderdaad prachtige boeken. Zo was ik bekoord door De grote angst in de bergen van de Zwitserse schrijver Charles-Ferdinand Ramuz. En onlangs door Grote Dieven Kleine Dieven van Albert Cossery. Ik had nog nooit wat van Cossery gelezen. Het bleek een omissie: de gebeitelde stijl, humoristische toon en bijtende maatschappijkritiek bevielen mij zeer. Ook de achtergrond van de schrijver sprak mij meteen aan. Dan wil ik meer van zo iemand lezen. Bij de gewone boekhandel hoef je niet te zijn als je op zoek bent naar oudere titels: de omloopsnelheid van een boek is hooguit twee jaar en ik heb wel eens gehoord dat als een boek niet binnen drie maanden aanslaat, de kans op succes verkeken is. Hoogstwaarschijnlijk ligt het dan al in januari in de uitverkoopdozen.
Het eldorado voor de echte lezer zijn de antiquariaten. Boekwinkeltjes.nl is hiervoor de ideale wegwijzer. Al is het altijd leuker een boekwinkel binnen te lopen, is dit minder efficiënt als je al weet wat je wilt hebben. Ik vond al snel enkele titels van Cossery. Eveneens vertaald door Mirjam de Veth. Uitgegeven door de mooie kleine uitgeverij Coppens & Frenks, die ook meesterwerken aan de vergetelheid wil ontrukken en eren met een bibliofiele uitgave. Ik ben vrees ik, u voor geweest, maar er zijn nog titels van Cossery antiquarisch te verkrijgen. Zoals bijvoorbeeld het hilarische De luiaards in de vruchtbare vallei, over een nest Egyptische Oblomovs. Hét antigif tegen calvinistisch arbeidsethos.
Mathijs van den Berg volgt de literaire ontwikkelingen op de voet, maar raakt ook geïnspireerd door schrijvers uit het verleden.