Agenda

Heerlijke nieuwe wereld ? Günther Wallraff

Opnieuw ‘undercover’, opnieuw onthutsend

‘Wallraffen’, onderzoeksjournalistiek bedrijven onder een valse identiteit. Het is in Zweden een werkwoord geworden.
Günther Wallraff schokte in 1985 heel West-Europa met zijn boek Ik (Ali) dat een bestseller werd. Hierin deed hij als undercoverreporter verslag van het leven als gastarbeider. Weinigen hebben meer misstanden aan het licht gebracht dan hij, voor veel jonge journalisten is hij een voorbeeld. Nu is hij, voor het eerst na bijna 25 jaar, opnieuw undercover gegaan en heeft daarover geschreven.

In Heerlijke nieuwe wereld ? de titel is een verwijzing naar het beroemde boek van Aldous Huxley – legt hij de donkere kanten van onze maatschappij bloot. Als ‘Michael G.’ onderzoekt hij de gang van zaken in callcenters. Hij werkt in een fabriek die broodjes bakt voor supermarktketen Lidl. Daar wordt hij tot de rand van de uitputting gebracht en loopt hij regelmatig brandwonden op. En hij leeft als dakloze, waarbij hij bij temperaturen van min twintig de nacht op straat doorbrengt.
Met zijn reportages wil Wallraff aandacht vragen voor de schrijnende omstandigheden waarin sommige van onze medemensen leven.

Ter gelegenheid van de verschijning van Heerlijke nieuwe wereld brengt Günter Wallraff half februari een bezoek aan Nederland. In het Goethe Instituut in Amsterdam gaat Koen Haegens, redacteur/correspondent van De Groene Amsterdammer met hem in gesprek.

Gesprek
Datum: donderdag 25 februari 2010
Aanvang: 20.00 uur
Plaats: Goethe-Instituut Amsterdam
Voertaal: Duits
Toegang: € 5,00 / met korting: € 3,00

Heerlijke nieuwe wereld
Auteur: Günther Wallraff
Verschenen bij: Ambo
Prijs: € 19,95

Ik (Ali) wordt opnieuw uitgebracht. Deze editie is uitgebreid met een overzicht van de reacties van de buitenwereld op Wallraffs actie van toen. Bovendien schreef de auteur een nieuw voorwoord voor deze uitgave.

Ik (Ali)
Auteur: Günther Wallraff
Vertaald door: Tineke Davids e.a.
Verschenen bij: Ambo (febr. 2010)
Prijs: € 17,50