Agenda

Hedendaagse poëzie in de sfeer van de jaren ‘60 in Maastricht

Op vrijdag 4 november 2011 vanaf 20.00 uur vindt in de Spiegelzaal van La Bonbonnière in Maastricht een bijzondere poëzieavond plaats. Onder de naam Rimrammen in de Redoute Revisited treden achttien dichters uit zuidelijk Nederland samen op. Vier van hen – Leo Herberghs, Wiel Kusters, Ton van Reen en Hans van de Waarsenburg – traden op 1 november 1967 ook in deze zaal op bij Rimrammen in de Redoute. In die tijd een nieuw fenomeen, overgewaaid uit Amerika en in 1966 door Simon Vinkenoog met Poëzie in Carré in Nederland geïntroduceerd.

Hans van de Waarsenburg en Fred van Leeuwen zorgden voor de introductie in Maastricht. Een nieuwe generatie dichters trad tijdens deze drukbezochte en nogal tumultueus verlopen avond op. Rimrammen in de Redoute Revisited is een revival hiervan en brengt de generatie van destijds samen met twee generaties daarna. Bovendien is er, net zoals in 1967, live jazzmuziek. Ditmaal naar aanleiding van een bijzonder muzikaal-literair project van componist en muzikant Jesse Passenier.

De dichters die op 4 november ieder zo’n vijf minuten voornamelijk nieuwe gedichten zullen voordragen, zijn o.a.: Yi Fong Au, Maarten van den Berg, Chrétien Breukers, Frans Budé, Daan Doesborgh, Leo Herberghs, Paul Hermans, Rouke van der Hoek, Wiel Kuster, Ton van Reen, Arnoud Rigter, ACG Vianen, en Hans van de Waarsenburg. Dichter Bas Belleman treedt die avond op als moderator. Het geheel wordt aangevuld met historische geluidsopnamen van de eerste editie.

Tussen de optredens door en na afloop is er live jazzmuziek van Patrick Kessels (drums), Jesse Passenier (toetsen/compositie), Roderik Povel (zang/toetsen) en Melle Weijters (fretloze-/harpgitaar). Deze alumni van Conservatorium Maastricht spelen muziek uit ‘Nos Pères’, het project waarmee Jesse Passenier dit jaar zijn Bachelorstudie afrondde en waarbij hij teksten van onder anderen Jacques Prévert, Gerard Reve en Albert Camus vertaalde naar muzikale composities.

Het initiatief voor de revival van Rimrammen in de Redoute bijna precies 44 jaar na dato, kwam van uitgever Hennie Jetzes (Azul Press), die een boek schreef over 40 jaar poëziefestivals in Limburg, en dichter Hans van de Waarsenburg (Maastricht International Poetry Nights). Dit plan werd samen met het Huis voor de Kunsten Limburg, dat in 2010 onder andere een landelijke tournee organiseerde met jonge dichters uit Limburg en Brabant, opgepakt.

Iedereen is van harte welkom. Reserveren is niet mogelijk.
De organisatie van Rimrammen in de Redoute Revisited hanteert het principe van entree naar eigen waardering.
U bepaalt – achteraf – wat u betaalt.

Aanvang: 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur)
Adres: La Bonbonnière
Achter de Comédie 1 in Maastricht.

Zie ook www.hklimburg.nl/literatuur.