György Konrád over zijn laatste boek ‘Slingerbeweging’ een oermanuscript

Slingerbeweging is een verzameling literaire associaties en mijmeringen over de invloed van de Hongaarse geschiedenis op de loop van zijn eigen leven, dat telkens weer de bron is voor nieuw werk. Dit gesprek werd opgenomen voor Lezentv.nl. Konráds boodschap naar de lezer is om naar je eigen verleden te kijken, herinneringen uit het verleden zijn een rijkdom voor de schrijver.

steun-ons@2x

Nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief. Geef hieronder uw emailadres op:

Schoonheid

De onlangs uitgekomen film For Sama, gaat over de verschrikkingen tijdens de bombardementen op de Syrische stad Aleppo. Hamza werkt als noodarts terwijl zijn zwangere vrouw Waad al-Kateab, door dit inferno ronddwaalt en honderden uren film schiet. Op basis daarvan maakte ze een documentaire, een videobrief voor haar dan nog ongeboren dochtertje Sama, voor als zij groot is. Het doet denken aan een andere documentaire die ik onlangs zag, The Cave, over een ziekenhuis tijdens de bombardementen op Aleppo. Indrukwekkend, en wat een heldenmoed. Na afloop was het nog lang muisstil in de bioscoop. Bij de uitgang zag je mensen met roodomrande ogen. Ook bij mij drongen de tranen om een uitweg. 

Wat voert mij toch naar dit soort films? Wat dwingt mij daartoe? Het maakt emoties los; woede, ontroering, gevoelens van machteloosheid, van beklemdheid, maar ook een beleving van schoonheid. Schoonheid, hoezo schoonheid?

Lees meer