György Konrád over zijn laatste boek ‘Slingerbeweging’ een oermanuscript

Slingerbeweging is een verzameling literaire associaties en mijmeringen over de invloed van de Hongaarse geschiedenis op de loop van zijn eigen leven, dat telkens weer de bron is voor nieuw werk. Dit gesprek werd opgenomen voor Lezentv.nl. Konráds boodschap naar de lezer is om naar je eigen verleden te kijken, herinneringen uit het verleden zijn een rijkdom voor de schrijver.

steun-ons@2x

Nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief. Geef hieronder uw emailadres op:

Een brief

Vorige week zondag was Jaap Scholten op de radio. Ik lees zijn verhalen, zijn eerste boek. Mooi verhalen die goed beginnen met zinnen als, 'Het regende en het regende.' Of 'Vanuit de trein zag ik een schaap. Of 'Een paar weken geleden ben ik op een avond bij Louise binnengevallen.' Ze gaan nergens over, toch ook weer over van alles. Zoals een goede brief. Waarvan elke zin je nieuwsgierig maakt naar de volgende, wat de schrijver je wil vertellen, wat hem overkomen is.
Op de radio vertelde Scholten over het ontstaan van zijn nieuwe roman Suikerbastaard. Hoe er vijf jaar geleden in Deventer na een lezing over Horizon City, een man naar hem toekwam. Hem vertelde dat machinefabriek Stork uit Hengelo daar in de jaren vijftig, suikerfabrieken had gebouwd. Dat daar veel bastaardkinderen rondliepen, die, zoals daar gebruikelijk, de voornaam van de vader als achternaam kregen. 

Lees meer