György Konrád over zijn laatste boek ‘Slingerbeweging’ een oermanuscript

Slingerbeweging is een verzameling literaire associaties en mijmeringen over de invloed van de Hongaarse geschiedenis op de loop van zijn eigen leven, dat telkens weer de bron is voor nieuw werk. Dit gesprek werd opgenomen voor Lezentv.nl. Konráds boodschap naar de lezer is om naar je eigen verleden te kijken, herinneringen uit het verleden zijn een rijkdom voor de schrijver.

Nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief. Geef hieronder uw emailadres op:

Liefde van de kok gaat door de maag

Liefde van de kok gaat door de maag

Op het Waterlooplein vond ik jaren geleden de autobiografie van de Zwitserse huisvrouw Rosmarie Buri: Dik en dom. Het is het (on)gewone verhaal van een (on)gewoon leven. Een meesterlijk boek, dat nergens aandacht kreeg maar zich goed zou lenen voor een meeslepende film. Eenzelfde lot trof de uitgave van König Ludwig II speist: Erinnerungen seines Hofkochs Theodor Hierneis, dat in 1953, het jaar waarin Hierneis overleed, verscheen. Dat wil zeggen, totdat regisseur Hans-Jürgen Syberberg er tijdens de research voor zijn film Ludwig – Requiem für einen jungfräulichen König op stuitte en er meteen geschikt materiaal voor een film in zag. En zo verscheen in hetzelfde jaar – 1972 – als Ludwig, ook Theodor Hierneis oder Wie man ehem. Hofkoch wird.
Aan het einde van zijn leven werd de legendarische sprookjeskoning Ludwig II van Beieren zo mensenschuw dat hij zich volledig terugtrok. Hierneis, zijn persoonlijke kok, was dus één van de weinigen die hem in deze periode van nabij meemaakten.

Lees meer