Agenda

Groots literair Wintertuinfestival van 20 t/m 24 november in Nijmegen

Agenda

Vijf dagen lang literair feesten. Dat kan tijdens het jaarlijks Wintertuinfestival in Nijmegen dat wel Nederlands grootste literaire festival wordt genoemd. Met het thema ‘lichtheid in de literatuur’, naar het vermeende citaat  ‘Het leven is al zwaar, laat de literatuur licht zijn’, van A.L. Snijders, wordt de noodzakelijkheid van literatuur ten tijde van crisis eens goed benadrukt.

Vele schrijvers, dichters, muzikanten, kunstenaars en wetenschappers waaronder Arjan Ederveen, Herman Brusselmans, A.L. Snijders, Wilfried de Jong, Joke van Leeuwen, Mustafa Stitou, Thomas Verbogt, Case Mayfield, Meindert Talma en Automatic Sam treden op tijdens dit festival.  

Het festival opent op woensdagavond met een programma over het onnadrukkelijke maar sublieme oeuvre van de vorig jaar overleden schrijver Frans Kusters waarbij Thomas Verbogt zijn nieuwe boek Het eerste licht boven de stad over zijn vriendschap met Kusters presenteert. Te gast zijn die avond Tonnus Oosterhoff, Anthon Fasel en Sanneke van Hassel. 

Donderdag strijkt Wintertuin zoals gebruikelijk neer op de campus van de Radboud Universiteit. Herman Brusselmans geeft een college over literair management, nieuwsblog De Speld verzorgt een masterclass over satire en het Soeterbeeck Programma gaat in op de vraag in hoeverre literatuur licht mag zijn.

Vrijdagavond staat in het teken van muziek, poëzie en eten. Joke van Leeuwen schreef het gedicht voor de negende editie van Poetracks. Case Mayfield, Automatic Sam, Tommy Ebben en Kenji Minogue horen hoe dit gedicht op muziek klinkt. Daarnaast wordt Bandeet, hét kookboek over backstage eten, gepresenteerd onder begeleiding van de Bandeet Eetband, met bekenden uit de Nijmeegse muziekscene.        

Zaterdagavond vindt in het Lindenbergtheater de Nijmeegse nacht plaats met onder meer gesprekken tussen Arjan Ederveen en Wilfried de Jong, tussen oude en jonge schrijvers als A.L. Snijders en Maartje Wortel en een lezing over bouquetromans.

Het afsluitende programma van het Wintertuinfestival op zondagmiddag ontvangt schrijvrs van het platteland zoals boerenzoon en schrijver Willem Claassen die zijn nieuwe bundel over coming of age tussen de koeien presenteert. Gast zijn Mustafa Stitou, Walter van den Berg en Meindert Talma. Boer Claassen verzorgt tevens een workshop koemelken.

Kijk voor Kaartverkoop en meer informatie op de site van wintertuin.nl.