Groot Schrijversinterview met Vonne van der Meer

 

In de reeks Het Grote Schrijversinterview interviewde programmamaker Ianthe Mosselman in 2022 Vonne van der Meer over haar werk. Van der Meer wordt bevraagd over haar werk aan de hand van fragmenten. En wat maakt een goed verhaal, welke rol speelt geloof in haar werk en aan welke levensvragen beantwoordt de literatuur?

Nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief. Geef hieronder uw emailadres op:

Slakken

Slakken

Al vroeg in het voorjaar was een vraatzuchtig leger mijn tuin binnengevallen: elke nacht graasden hordes slakken zich een weg door mijn planten heen. Overdag sliepen ze aan de schaduwzijde van de bloembakken, met vijfentwintig tegelijk. Handenvol plukte ik eraf, alsof het kersen waren. Als het emmertje vol was schudde ik het ver weg in een weiland leeg. Maar elke ochtend waren er opnieuw alleen nog armetierige steeltjes over van de eens bloeiende planten. Zilverig glanzende slijmsporen lagen over alle restanten heen. Ik kon ze nooit op heterdaad betrappen op hun strooptochten, maar het bewijs van hun aanwezigheid lieten ze voor iedereen zichtbaar achter. Met grimmige vastberadenheid zette ik nieuwe planten in grond, andere soorten waarvan ik hoopte dat de slakken die met rust zouden laten. Ik verdiepte me in methodes om het ongewenste gedierte uit te roeien of toch in ieder geval uit mijn tuin te verwijderen.

Lees meer