Agenda

Groot Gelijk, aflevering 1

Dinsdag 26 mei, 20 uur in Theater van ’t Woord, OBA, Amsterdam.

Groot Gelijk
Aflevering 1

Op dinsdag 26 mei starten VU podium en De Volkskrant een nieuwe serie activiteiten in de Openbare Bibliotheek Amsterdam onder de titel Groot Gelijk. In Groot Gelijk durven we te twijfelen aan algemeen gangbare ideeën en meningen. Ideeën waarvan wordt gezegd: ‘Dat weet toch iedereen?!’ In deze eerste aflevering hoogleraar Nico van Straalen over Charles Darwin.

Dit jaar is het internationale Darwinjaar. Het is 150 jaar geleden dat de Engelse bioloog zijn vermaarde boek ‘Het ontstaan van soorten’ schreef. Darwin werd met zijn boek één van de grootste wetenschappers die ooit heeft geleefd. Of toch niet?

Dankzij Darwin’s theorie over de natuurlijke selectie zijn de ideeën over de ontwikkeling van het leven in een geheel ander daglicht komen te staan. Door de aanvallen vanuit orthodox religieuze hoek is de wetenschappelijke status eigenlijk alleen maar verhoogd. Maar is die wetenschappelijke status echt zo onaantastbaar?

Nico van Straalen, hoogleraar dierecologie aan de VU, moet niets hebben van alle persoonsverheerlijking. Al te vaak wordt gesuggereerd dat er sinds Darwin niets wezenlijks meer is gebeurd. Van Straalen zal vertellen over de beperkingen en tekortkomingen van Darwin. Zo betwijfelt hij of we de natuurlijke selectie als oorzaak van de evolutie moeten zien. Van Straalen denkt dat die de evolutie eerder tegenwerkt.

Biologe Gerdien de Jong (Universiteit van Utrecht) en oud directeur van Artis Maarten Frankenhuis dienen hem van repliek.

Toegang € 5,00 / met OBA- pas of Stadspas € 3,75 / studenten en leden Vereniging VU-Windesheim gratis Reserveren: klantenservice@oba.nl of 020-5230801
(bron: oba.nl)