Agenda

Grandeur en misère van de emancipatie – Lezing door Gerrit Komrij

Gerrit Komrij spreekt over het fenomeen van de doorgeslagen emancipatie. Er lijken steeds meer stemmen op te komen tegen de verregaande  ontwikkelingen in de emancipatie van voorheen achtergestelde groepen. Zijn we te ver doorgeslagen in het oude verheffings ideaal? Zijn plat vermaak en populistische politici de geaccepteerde norm? Het lijkt alsof de intellectueel die niet opgeslokt wil worden door het populisme, nu wordt achtergesteld. Is daar weer een nieuwe emancipatie voor nodig? En heeft de literatuur een rol in deze ontwikkeling?

In zijn virtuoos en kleurrijk proza spreekt Komrij over de grandeur en de misère van de emancipatie. Eerder al schreef hij in De Groene Amsterdammer over de homo-emancipatie en hoe deze haar doel voorbij is geschoten.

Cees Leijenhorst geeft een inleiding op de lezing en zal na de lezing Komrij interviewen.

Deze lezing van Literair Productiehuis Wintertuin en het Soeterbeeck Programma is de tweede in een jaarlijks terugkerende reeks. In 2011 sprak Arnon Grunberg over de relatie tussen literatuur en traumaverwerking.

Sprekers Gerrit Komrij (1944) is dichter, schrijver, vertaler, criticus, polemist, bloemlezer en toneelschrijver. In 1993 werd Komrij onderscheiden met de P.C. Hooftprijs voor zijn essayistisch werk. Van 2000 tot 2004 was Komrij Dichter des Vaderlands.
Zijn laatste roman, De loopjongen, verscheen in maart.
Cees Leijenhorst is hoofddocent Geschiedenis van de Moderne Filosofie aan de  Radboud Universiteit Nijmegen.

Datum 8 mei 2012
Tijd: 20.00 – 22.00 uur
€ 9,50
medewerkers en alumnipashouder RU € 7,- | studenten € 5,- Inschrijven 

Locatie: CollegezalenComplex Radboud Universiteit,
Mercatorpad 1, Nijmegen
routebeschrijving

Foto auteur: Dolf Verlinden