25 april 2010

Gouden Uil voor Cees Nooteboom

‘De Gouden Uil 2010 gaat naar een boek vol verstilde verhalen op het raakvlak van leven en dood ; een superbe verkenning van de mensenziel, en van de weemoed die daar woedt. Melancholie is the name of the game, en àls begrijpen al enig inzicht biedt, dan nog geen troost.’ , zo staat in het juryverslag te lezen over Nootebooms  ’s Nachts komen de vossen.

In ’s Nachts komen de vossen dwaalt Cees Nooteboom naar mensen en gebeurtenissen uit het verleden: weg van de waan van de dag, weg van de levenden. Er is een prachtige lijn te ontdekken in het schrijverschap van Nooteboom. Waar in zijn debuutroman Philip en de anderen de jonge auteur op zoek ging naar de gebeurtenissen en stof zocht voor zijn schrijverschap, blikt hij nu terug en weet hij ontmoetingen, personen en gebeurtenissen te verweven tot ragfijne, maar ook spannende verhalen.

De pers over ‘ s Nachts komen de vossen:

‘Je wilt als lezer méér, verbluft als je bent door de zacht tintelende taal van deze verhalen, waarin elke zin mooi is en de wijsheid van jaren verraadt.’ ? Het Parool

‘… het meest geraffineerde proza dat hij geschreven heeft. Een klein meesterwerk waartoe slechts weinig levende schrijvers in staat zijn.’ ? De Standaard

Naast Nooteboom waren ook genomineerd:

Sprakeloos van Tom Lanoye (Uitgeverij Prometheus)
Kamermeisjes & soldaten van Arnon Grunberg (Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar)
Zoete mond van Thomas Rosenboom (Uitgeverij Querido)
Een goed verhaal van Mensje van Keulen (Uitgeverij Atlas)

Sprakeloos is de winnaar van de Prijs van de Lezer geworden, gekozen door de ‘gewone’ lezer maar daarmee niet minder prestigieus.

De Gouden Uil voor de jeugdliteratuur ging naar Wild verliefd van Ditte Merle. De lezersprijs voor jeugdliteratuur ging naar De hondeneters van Marita de Sterck.

’s Nachts komen de vossen

Auteur: Cees Nooteboom
Verschenen bij: Uitgeverij de Bezige Bij
Prijs: € 17,90

Recent

16 augustus 2017

Ideale bestaansvorm

11 augustus 2017

Zorgenkind of zondagskind

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 augustus 2007

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Dat klinkt toch goed nietwaar? Helaas, we worden wel meegenomen maar niet naar het bovengenoemde. Natuurlijk komen deze gebieden wel voor in het boek maar het frappante is dat ik heel veel over het reizen zelf heb gelezen maar weinig over het land.

Lees meer