Gouden Lijst naar 'Allemaal willen we de hemel' van Els Beerten

De jongerenliteratuurprijs die in het leven is geroepen nadat de Gouden Zoen werd stopgezet, de Gouden Lijst, is gewonnen door Allemaal willen we de hemel van Els Beerten (Querido). De prijs werd afgelopen zaterdag uitgereikt.

De drie genomineerden op de shortlist, naast Beerten Voor jou tien anderen van Mirjam Oldenhave en Cynthia van Eck en De gelukvinder van Edward van de Vendel en Anoush Elman (beide titels komen uit de Slash-reeks), zijn alledrie uitgaven van Querido. Allemaal willen we de hemel maakte uiteindelijke de meeste indruk op de jury.

Volgens juryvoorzitter Bies van Ede is Allemaal willen we de hemel ‘spannend, ontroerend en maakt inzichtelijk dat het leven niet zo simpel in elkaar steekt: iedereen moet keuzes maken die voor hem of haar onvermijdelijk zijn en de uitkomst is onzeker. De plot is onvoorspelbaar, het verhaal kantelt en inzichten verschuiven zodat er een nieuw licht op de daden en motieven van de karakters wordt geworpen. Het wemelt van de mooie zinnen en rake observaties.’

De Gouden Lijst werd geïnitieerd door Ted van Lieshout en Hans Hagen en uitgereikt op de Middag van het Kinderboek die zij ook organiseerden. De Lijst is een reactie op het stopzetten van de Gouden Zoen door de CPNB, de enige jeugdliteratuurprijs in Nederland. Of de Gouden Lijst een vervolg krijgt is nog niet bekend.

De jury bestond uit kinderboekenauteurs Bies van Ede, Femke Dekker, Marjolijn Hof, Tine Mortier en Tjibbe Veldkamp. (Bron: VE, (c) Boekblad)

Om Literair Nederland draaiende te houden, zijn wij afhankelijk van vrijwillige bijdragen. U kunt ons steunen via de rode knop. Waarvoor onze hartelijke dank!

Recent

25 november 2023

Zoektocht naar jezelf

Literair Nederland - 10 jaar geleden

05 december 2013

Antwoord op een eigen novelle Antwoord op een eigen novelle
Recensie door Adri Altink

Yvonne Keuls heeft patent op romans die maatschappelijke kwesties terugbrengen tot een exemplarisch niveau. Ze kiest de setting van één gezin of zelfs één individu, dat de grote problemen aan den lijve ondervindt om ze zo herkenbaarder te maken. Dat procedé volgde ze in overbekende boeken als De moeder van David S., Jan Rap en z’n maat en Het verrotte leven van Floortje Bloem.