Agenda

Gidslezing 2017 in De Rode Hoed

De Gidslezing wordt dit jaar gehouden door de Amerikaanse schrijver Ben Lerner (1979), een van de belangrijkste auteurs van zijn generatie. In deze Gidslezing onderzoekt Lerner de magie en het onvermogen van taal door middel van het literaire fenomeen van de ekphrasis  – de uitgebreide beschrijving van een kunstwerk in tekst. Wat gebeurt er als je een schilderij beschrijft? Hoe verhouden de beschrijving en het kunstwerk zich tot elkaar?

Na een succesvolle carrière als dichter brak Lerner bij het grote publiek door met zijn romans Leaving the Atocha Station (2011) en 10.04 (2014). In dit laatste boek ontvangt de jonge schrijver een zescijferig voorschot voor een nieuwe roman terwijl hij worstelt met vragen over klimaat, economie, wel of geen kinderen en de torenhoge verwachtingen voor zijn nieuwe boek in een door natuurrampen bedreigd New YorkZijn werk werd veelvuldig bekroond en geroemd om zijn mix van fictie, biografie, essayistiek én poëzie.

Onlangs werd zijn provocerende essay The Hatred of Poetry in het Nederlands vertaald. Daarin vraagt Lerner zich af wat poëzie eigenlijk kan betekenen in het huidige tijdsgewricht. De dichter streeft naar verbinding met de ander en de echte wereld maar moet keer op keer ervaren dat poëzie daarvoor ontoereikend is – dat het gedicht contact met de wereld misschien zelfs wel in de weg staat.

Naast de lezing zijn er optredens van kunstenaarscollectief Eddie the Eagle Museum, muzikant Inne Eysermans en de tekenaars van Het Harde Potlood.  De kunstenaars vertalen ieder een gedicht van Lerner naar hun eigen medium.


Alle bezoekers van de Gidslezing ontvangen, naast een exemplaar van de laatst verschenen Gids, een unieke editie van het Gids Cahier met een vertaling van het gedicht The Dark Threw Patches Down Upon Me Also van Ben Lerner. Dit Gids Cahier is een eenmalige en bijzonder vormgegeven uitgave, tot stand gekomen in samenwerking met uitgeverij Atlas Contact,en ingeleid door Gidsredacteur Piet Gerbrandy.

9 mei 2017
Aanvang: 20.00 uur
De Rode Hoed, toegang: 15,00 euro (inclusief De Gids en het Gids Cahier)
Amsterdam