Arnon Grunberg, Ingvild Richardsen en Martin Hielscher gaan in gesprek over Der Weg zur Grenze van Grete Weil.
De Duits-joodse schrijfster Grete Weil vluchtte in 1935, op 29-jarige leeftijd, met haar man Edgar voor de nazi’s naar Nederland in ballingschap. In Amsterdam, tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog, voortdurend bedreigd door ontdekking door de Duitse bezetters, schreef zij de autobiografische roman Der Weg zur Grenze, die bijna 80 jaar verloren bleef en dit jaar werd uitgegeven door C.H. Beck Verlag. In wezen vertelt de roman het liefdesverhaal van Grete Weil en haar man Edgar Weil, gefictionaliseerd en van het autobiografische naar het exemplarische getild. Het is ook het verhaal van de politisering van een opgeleide, gecultiveerde bourgeoisie en een unieke beschrijving van de veranderingen in het dagelijks leven, gezinnen en instellingen sinds de nazi’s in 1933 aan de macht kwamen.
Ingvild Richardsen is een Duitse literatuur- en cultuurwetenschapper, auteur en tentoonstellingscurator. Zij doet onderzoek naar vrouwenbewegingen, vergeten auteurs uit de 19e en 20e eeuw, joods erfgoed en de nazitijd.
Martin Hielscher is een Duitse uitgever, auteur, criticus, vertaler en ereprofessor aan de Otto Friedrich Universiteit van Bamberg. Hij studeerde moderne Duitse literatuur en filosofie aan de Universiteit van Hamburg.
Taal: Duits
Prijs: € 6,00 | met korting: € 4,00 | studenten/ Goethe-Pass/leden van de GNLDL: gratis
Telefoon +31 20 5312900
Kijk hier voor meer informatie.