Genomineerden VSB Poeziëprijs 2014 bekend

Poëzie

De vijf genomineerden voor de VSB Poëzieprijs 2014 werden gisteravond bekend gemaakt door juryvoorzitter Ahmed Aboutaleb tijdens het VPRO radioprogramma De Avonden. De vijf bundels werden gekozen uit meer dan hondervijftig inzendingen.

Maria Barnas is genomineerd met haar bundel Jaja de oerknal (De Arbeiderspers),
F. van Dixhoorn met de bundel De zon in de pan (De Bezige Bij), Micha Hamel met
Bewegend doel (Atlas-Contact) waar hij dit jaar al de Jan Campertprijs mee won, Miriam Van hee met Ook daar valt het licht (De Bezige Bij) en Antoine de Kom met zijn bundel Ritmisch zonder string (Querido).

De VSB Poëzieprijs is een jaarlijkse prijs voor Nederlandstalige poëzie die wordt uitgereikt aan de beste (Nederlandstalige) dichtbundel van het voorgaande jaar. De prijs is in 1993 ingesteld door VSB Fonds op initiatief van Huub Oosterhuis en voor het eerst toegekend in 1994. Hugo Claus won in dat jaar als eerste deze prijs met zijn bundel De Sporen. De winnaar wordt op 29 januari, tijdens de Poezieweek 2014 bekend gemaakt en ontvangt een geldbedrag van € 25.000,- en een bijzonder glaskunstwerk van Maria Roosen.

Luister hier naar het gesprek (begint 0p 10.25 min.) van Jeroen van Kan met VSB Poëzieprijs juryvoorzitter Ahmed Aboutaleb in het radioprogramma De Avonden van de VPRO. Waarin overigens meer mooie items zitten om naar te luisteren.

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

28 januari 2008

Mevrouw Couperus,Sophie Zijlstra

Maandag 2 juli 1900 vroeg in de ochtend.

Na een doorwaakte nacht, wachtend op haar man, wil Elisabeth Baud-Couperus uit haar stoel opstaan als hij eindelijk thuiskomt. Dan blijkt dat ze niet meer kan lopen…

Hiermee begint het schitterende verhaal over mevrouw Couperus, een zeer intelligente vrouw. Zoals gebruikelijk in die tijd wordt haar verlamming, na allerlei onderzoeken, gezien als een 'hysterische aandoening'. Uiteindelijk besluit ze naar dokter Bende te gaan, een arts die vrij nieuwe methodes toepast om mensen te genezen, te weten…

Lees meer