Genomineerden C. Buddingh-prijs voor het beste Nederlandstalige poeziedebuut van afgelopen jaar

De dichters Iris Brunia, Henk Ester, Bernke Klein Zandvoort en Kira Wuck zijn genomineerd voor de C. Buddingh-prijs 2013, de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut van het afgelopen jaar. De jury, bestaande uit Anneke Brassinga (dichter), Carl de Strycker ( directeur Poëziecentrum Gent) en Karol Lesman (vertaler) selecteerden de vier dichters uit een totaalaanbod van vijfentwintig debuutbundels.

Over de debuutbundels: 
Iris Brunia (1977) is genomineerd voor haar bundel Laten we mijn lichaam delen (Uitgeverij De Harmonie). Zij publiceerde haar gedichten onder andere in Tirade en Hollands Maandblad en won in 2010 de Hollands Maandblad Schrijversbeurs voor poëzie. In haar debuut ‘Laten we mijn lichaam delen’ ‘haalt  Brunia de lezer dichtbij zonder zich te laten omhelzen’.

Henk Ester (1952) ontvangt de nominatie voor zijn bundel Bijgeluiden (De Arbeiderspers).
Deze bundel bestaat uit negentien cycli van steeds vijf gedichten. Cycli die zich ontwikkelen van ‘concreet naar steeds abstracter, van volstrekte openheid naar de dominantie van de theorie, waarin de dichter geen leven heeft’.

Bernke Klein Zandvoort (1987) debuteerde met haar bundel Uitzicht is een afstand die zich omkeert (Uitgeverij Qeurido). In dit debuut ‘dromen haar zinnen soms weg om steeds terug te keren naar concrete straten, pleinen, en alle sporen die mensen daarin hebben achtergelaten. Beelden en gedachten houdt ze in de lucht, tot de onvermijdelijke val.’

Kira Wuck (19780) won in 2011 de Nk Poetry Slam en in 2012 de Hollands Maandblad Schrijversbeurs. Met haar debuutbundel won ze dit jaar de Lucy B. en C.W. van de Hoogt-prijs. Over Finse meisjes (Uitgeverij Podium): ‘De leukste mannen eten hun biefstuk rauw,’ luidt een van de krachtige beginregels in Finse meisjes, gevolgd door ‘dat weet zelfs een vegetariër’. Het geluid van Wuck is eigen, verfrissend en absurdistisch.’

De winnaar wordt op donderdag 13 juni 2013 bekendgemaakt tijdens een feestelijke uitreiking op het 44e Poetry International Festival in de Rotterdamse Schouwburg.

De C. Buddingh’-prijs wordt sinds 1988 door Poetry International uitgereikt aan de auteur van het beste Nederlandstalige poëziedebuut. Oud-winnaars zijn onder andere Anna Enquist, Michaël Zeeman en Tonnus Oosterhoff.  Recente winnaars zijn Mischa Andriessen, Delphine Lecompte, Lieke Marsman en Ellen Deckwitz. Aan de C. Buddingh’-prijs is een geldbedrag van € 1.200,- verbonden. De prijsuitreiking vindt ieder jaar plaats tijdens het Poetry International Festival Rotterdam. Aan de prijs is een bedrag van 1200 euro verbonden.

 

 

 

Recent

19 september 2018

Omdenken in optima forma

Literair Nederland - 10 jaar geleden

03 oktober 2008

Niet overtuigend maar wel sterk in het laatste deel
Recensie door Menno Hartman

Coen Peppelenbos debuteerde onlangs met de roman Victorie, een roman in drie delen. In het eerste deel wordt Merijn – broer van de hoofdpersoon – gevolgd nadat bekend is geworden dat de hoofdpersoon, Victor, dood is.

Het tweede deel van de roman gaat over Sarah. We volgen er de gedachten van een leraar Engels, die in zijn huis dit meisje vasthoudt, het vriendinnetje van Merijn en waarin duidelijk wordt dat deze Ten Haaf, Merijn gedood heeft door een grote steen naar hem te gooien, nadat hij hem met een camera had gezien.

Lees meer