Geluk kun je alleen schilderen – Aleid Truijens

Bij uitgeverij De Arbeiderspers zal in september a.s. de biografie over F.B. Hotz verschijnen, Geluk kun je alleen schilderen door Aleid Truijens.

In april 1976 verscheen Hotz’ eerste verhalenbundel bij De Arbeiderspers: Dood weermiddel en andere verhalen. ‘Een nieuwe Elsschot!’ juichte Aad Nuis in Haagse Post. ‘Verschijningen uit een koperdiepdrukwereld,’ schreef een geïmponeerde Gerrit Komrij.
In de ruim twintig jaar die volgden schreef hij een alom geprezen, zij het klein oeuvre bij elkaar.

Over het leven van F.B. Hotz bestaat een door de auteur zelf zorgvuldig in stand gehouden schimmigheid. Zo zou het saai en teruggetrokken zijn geweest. Niets was echter minder waar. Frits Bernard Hotz (1922-2000) was begiftigd met drie grote talenten: hij kon goed tekenen, was zeer muzikaal en hij had schrijftalent. De Tweede Wereldoorlog maakte een einde aan zijn wens ontwerper te worden. Na de oorlog trad hij enige tijd op met bekende jazzorkesten, maar stopte na een groot drama in zijn vriendenkring. De drang om te schrijven bleef echter.
In zijn privéleven zat het Hotz vaak tegen, en zijn gezondheid was broos. Maar geluk was er ook. Het moment waarop hij hoorde dat zijn verhaal ‘De tramrace’ gepubliceerd zou worden, noemde hij ‘een van de beste in mijn leven’. Het was het begin van een schrijversloopbaan van twintig jaar, die uiteindelijk bekroond werd met de P.C. Hooftprijs in 1996. Aleid Truijens werkte ruim zeven jaar aan deze biografie, die leest als een roman. Ze schreef een – door de uitgeverij omschreven als – meeslepend en ontroerend verhaal over een veelbewogen mensenleven in een roerige eeuw.

Aleid Truijens (1955), schrijfster en literair criticus en columniste voor de Volkskrant, is een groot bewonderaar van Hotz’ werk. In 1981 publiceerde zij Over verhalen van F.B. Hotz, in 1997 het essay De God van Hotz, en in 2002 bezorgde zij samen met Henri E. Schütte Een beetje levensbestemming, de briefwisseling tussen F.B. Hotz en H.W. Kunst.

Geluk kun je alleen schilderen
Auteur: Aleid Truijens
Verschijnt  bij: Uitgeverij De Arbeiders (1 september 2011)
Prijs:  € 39,95
Mannen spelen, vrouwen winnen
Tegelijkertijd met de biografie, verschijnt de verhalenbundel Mannen spelen, vrouwen winnen. In de ruim twintig jaar na zijn debuut in 1976, schreef F.B. Hotz een indrukwekkend oeuvre bij elkaar. In Hotz’ verhalen spelen slechte huwelijken, schuldbesef en drang tot boetedoening alsook het zoeken naar een zinvolle bestemming een grote rol. Toch heeft zijn werk, bij alle pech, sof en mislukking die hij beschrijft, iets monters en opbeurends. Een keur van Hotz’ verhalen is in deze door Aleid Truijens samengestelde bloemlezing te vinden.


Op de website van De Arbeiderspers is het verhaal ‘Een dubbel incident‘, dat ook in de bloemlezing is opgenomen, nu al te lezen.

 

Mannen spelen, vrouwen winnen

Auteur: F.B. Hotz
Verschijnt bij: Uitgeverij De Arbeiderspers (1 september 2011)
Prijs: € 19,95

Recent

19 maart 2018

Moeder gaat dood

13 maart 2018

Tussenwezens

Literair Nederland - 10 jaar geleden

31 maart 2008

Hans Lodeizen,Koen Hilberdink

Na de biografie over Hans Lodeizen van Gerard Bes uitgegeven in 2001 nu wederom een biografie over deze dichter. Als je de kritieken mag geloven is de biografie van Hilberdink een stuk beter en helderder. Zelf heb ik het boek van Bes niet gelezen dus daar kan ik niet over oordelen.

Hans Lodeizen is vooral bekend als de gevoelige, jonggestorven dichter. In deze biografie komt echter vooral de strijd met zijn vader en het accepteren van zichzelf als homoseksueel zijnde naar voren.

Lees meer