Geluk kun je alleen schilderen – Aleid Truijens

Bij uitgeverij De Arbeiderspers zal in september a.s. de biografie over F.B. Hotz verschijnen, Geluk kun je alleen schilderen door Aleid Truijens.

In april 1976 verscheen Hotz’ eerste verhalenbundel bij De Arbeiderspers: Dood weermiddel en andere verhalen. ‘Een nieuwe Elsschot!’ juichte Aad Nuis in Haagse Post. ‘Verschijningen uit een koperdiepdrukwereld,’ schreef een geïmponeerde Gerrit Komrij.
In de ruim twintig jaar die volgden schreef hij een alom geprezen, zij het klein oeuvre bij elkaar.

Over het leven van F.B. Hotz bestaat een door de auteur zelf zorgvuldig in stand gehouden schimmigheid. Zo zou het saai en teruggetrokken zijn geweest. Niets was echter minder waar. Frits Bernard Hotz (1922-2000) was begiftigd met drie grote talenten: hij kon goed tekenen, was zeer muzikaal en hij had schrijftalent. De Tweede Wereldoorlog maakte een einde aan zijn wens ontwerper te worden. Na de oorlog trad hij enige tijd op met bekende jazzorkesten, maar stopte na een groot drama in zijn vriendenkring. De drang om te schrijven bleef echter.
In zijn privéleven zat het Hotz vaak tegen, en zijn gezondheid was broos. Maar geluk was er ook. Het moment waarop hij hoorde dat zijn verhaal ‘De tramrace’ gepubliceerd zou worden, noemde hij ‘een van de beste in mijn leven’. Het was het begin van een schrijversloopbaan van twintig jaar, die uiteindelijk bekroond werd met de P.C. Hooftprijs in 1996. Aleid Truijens werkte ruim zeven jaar aan deze biografie, die leest als een roman. Ze schreef een – door de uitgeverij omschreven als – meeslepend en ontroerend verhaal over een veelbewogen mensenleven in een roerige eeuw.

Aleid Truijens (1955), schrijfster en literair criticus en columniste voor de Volkskrant, is een groot bewonderaar van Hotz’ werk. In 1981 publiceerde zij Over verhalen van F.B. Hotz, in 1997 het essay De God van Hotz, en in 2002 bezorgde zij samen met Henri E. Schütte Een beetje levensbestemming, de briefwisseling tussen F.B. Hotz en H.W. Kunst.

Geluk kun je alleen schilderen
Auteur: Aleid Truijens
Verschijnt  bij: Uitgeverij De Arbeiders (1 september 2011)
Prijs:  € 39,95
Mannen spelen, vrouwen winnen
Tegelijkertijd met de biografie, verschijnt de verhalenbundel Mannen spelen, vrouwen winnen. In de ruim twintig jaar na zijn debuut in 1976, schreef F.B. Hotz een indrukwekkend oeuvre bij elkaar. In Hotz’ verhalen spelen slechte huwelijken, schuldbesef en drang tot boetedoening alsook het zoeken naar een zinvolle bestemming een grote rol. Toch heeft zijn werk, bij alle pech, sof en mislukking die hij beschrijft, iets monters en opbeurends. Een keur van Hotz’ verhalen is in deze door Aleid Truijens samengestelde bloemlezing te vinden.


Op de website van De Arbeiderspers is het verhaal ‘Een dubbel incident‘, dat ook in de bloemlezing is opgenomen, nu al te lezen.

 

Mannen spelen, vrouwen winnen

Auteur: F.B. Hotz
Verschijnt bij: Uitgeverij De Arbeiderspers (1 september 2011)
Prijs: € 19,95

Recent

17 juli 2018

Legenden en leven

Literair Nederland - 10 jaar geleden

19 juli 2008

De andere kant van de Caribbean

Met De prijs van de zee laat Erich Zielinski zijn lezers een andere kant van de Caribische samenleving zien dan die uit de toeristische brochures. Er is meer onder de zon op Playa Frans dan een wit strand en een blauwe zee. Zielinski, die in 2004 debuteerde met De Engelenbron, laat ook in deze spannende roman de personages tot leven komen met een grote mate van compassie en zonder enig oordeel.

Lees meer