Agenda

Gedichtendag, VSB Poëzieprijs en Turing Nationale Gedichtenwedstrijd bundelen hun krachten in Poëzieweek

Door Ingrid van der Graaf

Vanaf januari 2013 zullen bekende poëzie-evenementen als Gedichtendag, VSB Poëzieprijs en de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd hun krachten bundelen in de Poëzieweek. Anna Enquist schrijft het eerste Poëziegeschenk getiteld, Een kooi van klank.

De Poëzieweek start op donderdag 31 januari 2013 met Gedichtendag en eindigt op woensdag 6 februari met een poëziefestival waar de winnaar van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd bekendgemaakt wordt. Net als de Boekenweek krijgt de Poëzieweek een thema mee, voor deze eerste editie is het thema Muziek. Doel van deze bundeling van activiteiten is een groter bereik te creëren voor poëzie. In heel Vlaanderen en Nederland vinden een week lang tal van activiteiten plaats.

Het Poëziegeschenk komt in de plaats van de Gedichtendagbundel, (speciale bundel die traditioneel ter gelegenheid van Gedichtendag verscheen) en is gratis verkrijgen bij besteding van € 15 aan poëzie. De Poëzieweek is een Nederlands-Vlaamse samenwerking van Poëziecentrum, Poëzieclub, Poetry International, Stichting Lezen Vlaanderen, Stichting Lezen Nederland, Wintertuin en Stichting CPNB.

Anna Enquist (pseudoniem van Christa Widlund-Broer) is psychoanalytica en pianiste. In 1988 debuteerde zij in Maatstaf met enkele gedichten. Drie jaar later verscheen haar eerste poëziebundel Soldatenliederen bij De Arbeiderspers. Daarna heeft Enquist nog zes poëziebundels gepubliceerd: Jachtscènes (1992), Een nieuw afscheid (1994), Klaarlichte dag (1996), De tweede helft (2000), De tussentijd (2004), en Nieuws van nergens (2010). Daarnaast publiceerde ze o.a. de romans en theaterstukken Het Meesterstuk (1994), Het Geheim (1997), De sprong (2003, vijf monologen), De thuiskomst (2005) en Twaalf keer tucht (verhalen en monologen). In 2002 schreef Enquist het Boekenweekgeschenk, De ijsdragers. Haar meest recente roman, De verdovers verscheen vorig jaar.