Gedichtendag 27 januari 2011

Een bliksemflits… en toen de nacht! (Baudelaire)

Gedichtendag is hét jaarlijkse poëziefeest van Nederland en Vlaanderen. Op donderdag 27 januari 2011 staat voor de twaalfde keer de poëzie een dag lang in het zonnetje. Scholen, bibliotheken en culturele instellingen zetten die dag tal van poëzieactiviteiten op touw. Remco Campert schreef de Gedichtendagbundel 2011. Voor het eerst wordt dit jaar de prestigieuze VSB Poëzieprijs op de vooravond van Gedichtendag uitgereikt. Ook de tweede editie van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd zal op deze vooravond zijn ontknoping kennen.

Op 27 januari 2011 – de laatste donderdag van januari – zal er verspreid over Nederland en Vlaanderen een grote diversiteit aan poëzieactiviteiten plaatsvinden. Er zal een poëtisch geluid te horen zijn op scholen, in bibliotheken en winkels, culturele instellingen, op het werk of gewoon op straat. Ook kranten – radio – televisie en het internet zullen die dag een stuk poëtischer klinken. Kortom – het hele universum vanwaar maar enigszins een dichterlijke overdracht kan plaatsvinden – is er bij betrokken. Gerrit Komrij opent  samen met de burgemeester van Utrecht de vijfde editie van het poëziefeest ? Het Huis van de Poëzie. Voor één avond staan de deuren van het stadhuis aan de Oude Gracht van Utrecht open voor meer dan 30 dichters ? waaronder Tomas Lieske en de Vlaamse poëzieperformer Stijn Franken – en ruim 600 poëzieliefhebbers.

In Almere zal de Koningin van de Nacht, een creatie van dichteres Maria van Daalen – op 27 januari de nieuwe bibliotheek in Almere Stad bezoeken. Zij zal samen met drie van haar sterren tussen 16.00 en 17.00 uur in het Nieuwscafé van de bibliotheek Nachtpoëzie ten gehore brengen. Tussen 19.00 en 20.00 uur verblijdt ze bezoekers op een persoonlijke manier met een gedicht.  In Brussel presenteren tijdens Gedichtendag twee belangrijke hedendaagse Vlaamse dichters – Jan Lauwereyns en Erik Spinoy – hun nieuwe bundels bij Het beschrijf in literatuurhuis Passa Porta. Dichter en wetenschapper Jan Lauwereyns – Vlaming in Japan – schreef dit jaar het Gedichtendagessay De smaak van het geluid van het hart en presenteert zijn bundel Hemelsblauw. Schrijfster Charlotte Mutsaers (P.C. Hooftprijs 2010) treedt met hem in gesprek over poëzie en andere zaken des levens. Lauwereyns praat vervolgens met collega-dichter Erik Spinoy, die zijn langverwachte nieuwe bundel Dode kamer presenteert. Beide dichters lezen voor uit eigen werk.

Het thema van Gedichtendag 2011 is Nacht. Volgens de organisatoren flirt de nacht even hard met de dood als met  liefde en erotiek. In de nacht klinken woorden anders dan overdag – omfloerster soms – ongeremder – jubelender – poëtischer. In de nacht zijn we het meest onszelf. Alleen na de nacht is er een morgen – een nieuwe dag. De eeuwenoude fascinatie voor de nacht maakt het tot een van de meest bezongen thema’s wereldwijd. Gedichtendag 2011 wordt met dit thema ook een beetje Gedichtennacht.

De VSB Poëzieprijs wordt dit jaar voor het eerst op de vooravond van Gedichtendag uitgereikt. De belangrijkste poëzieprijs voor Nederlandstalige poëzie – die in 2010 niet werd uitgereikt om een verschuiving naar Gedichtendag mogelijk te maken – bekroond de beste poëziebundel die is uitgekomen tussen 1 januari 2009 en 1 september 2010 – met een prijs van   € 25.000. Bovendien betreedt de winnaar het internationale poëziepodium tijdens het Poetry International Festival in juni 2011. Genomineerd voor de VSB Poëzieprijs zijn: Armando ? Paul Bogaert ? Eva Cox ? Kreek Ouwens en Henk van der Waal.  

Ook de prijsuitreiking van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd zal – voor de tweede maal – plaatsvinden op de vooravond. De Turing Nationale Gedichtenwedstrijd is de eerste poëzieprijs in Nederland waar iedereen aan mee kan doen- gerenomeerd- of zondagsdichter. Zij wordt georganiseerd door de Poëzieclub en mogelijk gemaakt door de Turing Foundation. Het radioprogramma Met het oog op morgen leest elke avond een gedicht voor uit de top 100 van de best ingezonden gedichten.

NTR tv zal op de vooravond van Gedichtendag verslag doen van de uitreiking van de VSB Poëzieprijs 2011 en de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd. Beide uitreikingen zullen gelijktijdig plaatsvinden. Respectievelijk in het Stadhuis van Utrecht en de Westergasfabriek in Amsterdam. 

In Antwerpen werden Johan de Boose ? Marleen De Crée ? Stefan Hertmans ? Marc Tritsmans en Joke van Leeuwen genomineerd voor de Herman de Coninckprijs. De prijs wordt op Gedichtendag in Antwerpen uitgereikt.

Remco Campert schreef de Gedichtendagbundel 2011 Een oud geluid. De bundel wordt – in een voor poëzie ongekende oplage – van minimaal 15.000 exemplaren gedrukt en is vanaf 27 januari 2011 voor € 2,50 te koop in de boekhandel. Campert presenteert de bundel tijdens de uitreiking van de VSB Poëzieprijs 2011 op 26 januari in het Stadhuis van Utrecht. Op Gedichtendag zelf treedt hij op met Dichter de Vaderlands Ramsey Nasr en jazzpianist Rembrandt Frerichs in de Paradijskerk te Rotterdam.

Voor meer informatie: www.huisvandepoezie.nl                                                                                                                                                

 www.gedichtendag.com

www.beschrijf.be

Recent

17 januari 2018

Rusland, mijn Rusland

12 januari 2018

Voelen met verstand

Literair Nederland - 10 jaar geleden

21 januari 2008

Een verhalendebuut
door Bernadet

Het blijft altijd lastig een verhalenbundel te bespreken hoewel door deze verhalenbundel een rode draad loopt. Op de flaptekst staat: De personages in deze verhalen treden elke dag de wereld monter tegemoet, om dan altijd weer te ontdekken dat het leven tegenstrijdige eisen stelt. De situaties waarin ze terechtkomen zijn verwarrend – tragisch voor hen, vaak hilarisch voor de lezer.

Lees meer