Agenda

Gedichtendag 2010: Over de Grens

Zoals u al weet vindt Gedichtendag 2010 plaats op donderdag 28 januari. Het heeft even geduurd maar inmiddels is ook het thema bekend: dit jaar gaat Gedichtendag Over de grens.

Poëzie is voortdurend in beweging en overschrijdt daarmee regelmatig een grens. Dichters en gedichten passeren geografische grenzen, waardoor wederzijdse beïnvloeding ontstaat. Bovendien beweegt poëzie zich over de grenzen van de taal of over de grens van de kunstvorm, door relaties aan te gaan met muziek, dans, theater, beeldende kunst, architectuur of proza. Zijn er eigenlijk wel grenzen te stellen aan poëzie? Aan de vorm, de stijl, de inhoud, de presentatie ervan? Moet het rijmen, is het enkel om te lezen of moet het ook klinken? Kan het over actualiteit gaan, of erger nog, over politiek? En mag het onwelvoeglijk zijn? Wie of wat bepaalt de grenzen aan de poëzie eigenlijk?

Gedichtendagbundel 2010
De Friese dichter Tsjêbbe Hettinga schrijft de Gedichtendagbundel 2010. Hij is met zijn grootse, atmosferische poëzie uniek in de Nederlandse dichtkunst. Zijn vocabulaire is mythisch, zijn beelden zijn visionair. Zijn indrukwekkende voordracht plaatst hem in de traditie van de oude barden. Hettinga’s poëzie, met name zijn latere werk, hecht nauwelijks aan actualiteit, maar herinnert in zijn tijdloosheid aan het werk van dichters als Roland Holst, Slauerhoff of Yeats. Zijn Friese landschappen zijn universeel, terwijl het leven zoals hij het oproept vooral zinnelijk wordt ondergaan. In 2001 ontving Hettinga de prestigieuze Gijsbert Japicxprijs, het Friese equivalent van de P.C. Hooftprijs.

De Gedichtendagbundel 2010 wordt gepresenteerd aan de vooravond van Gedichtendag en is vanaf Gedichtendag voor een klein bedrag te koop in de boekhandel. Van Waar ik jou word, de Gedichtendagbundel 2009 geschreven door Antjie Krog, waren alle vijftienduizend exemplaren op Gedichtendag zelf al uitverkocht. Wees er straks dus snel bij.

Gedichtendagprijzen
Jaarlijks worden de Gedichtendagprijzen uitgereikt aan de drie beste gedichten van het afgelopen jaar. De winnaars van de Gedichtendagprijzen worden in januari bekend gemaakt. Afgelopen jaar bekroonde de toenmalige jury – bestaande uit Elma van Haren, Els Moors en Victor Schiferli – gedichten van Tonnus Oosterhof, Peter Verhelst en Sybren Polet.

Nieuwe website
Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een nieuwe website voor Gedichtendag 2010. Het belangrijkste doel van de aanpassingen is er voor te zorgen dat de activiteiten die u tijdens Gedichtendag organiseert, straks makkelijker terug te vinden zijn op de site zodat ze meer aandacht krijgen. Het is daarom nu nog niet mogelijk om er uw plannen en activiteiten voor Gedichtendag aan te kondigen. Meer informatie over de nieuwe website en de mogelijkheden om activiteiten aan te melden volgen snel in deze nieuwsbrief. Het webadres blijft natuurlijk www.gedichtendag.org.

(bron: nieuwsbrief Gedichtendag)