Agenda

Franz en Dora – Kafka's laatste jaar in Berlijn

Door Carolien Lohmeijer

De Nederlandse Kafka-Kring organiseert elk jaar een lezing die ook voor niet-leden toegankelijk is. Onderwerp van dit jaar is Kafka’s laatste jaar in Berlijn dat hij met Dora Diamant doorbracht. Kafka (1883 – 1924) ontmoette haar in de zomer van 1923. Vrij snel na hun ontmoeting vestigden zij zich in Berlijn.

Aanleiding voor dit onderwerp is het verschijnen van de roman Die Herrlichkeit des Lebens van de Duitse auteur Michael Kumpfmüller waarin hij dit laatste jaar van de zieke Kafka beschrijft. Het boek geeft een heel ander beeld van Kafka dan we kennen. De Frankfurter Allgemeine schreef over dit boek: ‘Een ongelooflijk teder, en prachtig poëtisch liefdesverhaal aan het eind van een leven’.

Deze middag verzorgt Niels Bokhove (huidige voorzitter van de Nederlandse Franz Kafka-Kring) een korte lezing over Franz en Dora Diamant. Vervolgens gaat Cor de Back (voorgaande voorzitter NFKK) in gesprek met Michael Kumpfmüller, die ook uit zijn roman voorleest. De actrice Marjan Volbeda leest voor uit de herinneringen van Dora Diamant aan Franz Kafka.

Michael Kumpfmüller (1961) debuteerde in 2000 met Hampels vluchten. Voor zijn roman Nachricht an alle werd hem in 2007 de Alfred-Döblin-Preis toegekend.
Die Herrlichtkeit des Lebens is zeer goed ontvangen in Duitsland. De Nederlandse vertaling verschijnt waarschijnlijk bij Ambo/Anthos.

Datum: zondag 1 april 2012, 14.00 uur
Plaats: Goethe-Institut Rotterdam, Westersingel 9, Rotterdam
Voertaal: Nederlands en Duits
Toegang: € 10,- / gratis voor leden NFKK
Informatie/Reservering: of bel: 010- 2092090