Finalisten NK Poetry Slam 2014 bekend

Nieuws van de redactie

Woensdag 15 januari werden Arnoud Rigter, Daniël Vis, Gijs ter Haar, Josse Kok, Lotte Dodion, Maaike Haneveld, Niels Terhalle en Sannemaj Betten door bezoekers en juryleden verkozen tot finalisten van het NK Poetry Slam 2014.

Tijdens de landsfinale op zaterdag 1 februari, zullen een vakjury en het publiek  bepalen wie de beste poetry slammer van het jaar zal zijn. De winnaar gaat naar huis met de titel ‘Slampion 2014’, € 1000 en de Gouden Vink wisseltrofee, vernoemd naar inspiratiebron van vele poëzieperformers Simon Vinkenoog. De winnaar treedt in de voetsporen van eerdere ‘Slampions’ als Erik Jan Harmens (2002), Ellen Deckwitz (2009) en Kira Wuck (2011) voor wie het winnen van de NK Poetry Slam hun landelijke doorbraak als dichter betekende.

‘Slammen is een toetssteen of je gedichten werken. Filosofisch geneuzel en moeilijk doen om het moeilijk doen, worden meteen afgestraft. Aangezien er niet al te veel poëzie wordt gelezen, is slam de ultieme kennismaking met de dichtkunst, voor het publiek en voor jezelf als jonge dichter. Opeens worden deuren voor je geopend, die anders lang gesloten zouden blijven.’ Aldus Ellen Deckwitz die samen met Daan Doesborgh de finale presenteert.

De jury bestaat dit jaar uit Ester Naomi Perquin, Arjen Lubach en Andy Fierens. De muziekband Town of Saints completeert de feestelijke avond.

Poëzieweek 2014
De finale van het NK Poetry Slam vindt dit jaar voor het eerst plaats als onderdeel van de Poëzieweek (30 januari – 5 februari). Het thema van de Poëzieweek is ‘Verwondering’ en K. Schippers schrijft het poëziegeschenk.

Finale NK Poetry Slam 2014
zaterdag 1 februari, 20.00 uur
RASA, Utrecht

Zie voor meer informatie & kaartverkoop NK Poetry Slam.

Recent

18 november 2019

Ingehouden roekeloosheid

Literair Nederland - 10 jaar geleden

22 november 2009

door Frank Heinen

Jean Mattern was tot op heden vooral bekend als uitgever van veel belangrijke Nederlandse auteurs. Nu is er zijn eigen debuut, De baden van Kiraly. Moet deze schoenmaker zich bij z’n leest houden of kan Harry Mulisch op zoek naar een nieuwe uitgever in Frankrijk?

De baden van Kiraly beschrijft een cruciale fase in het leven van Gabriël, net als Mattern een Franse intellectueel met roots in de Balkan. Gabriëls leven lijkt op het eerste gezicht een successtory: opgegroeid op het Franse platteland, zich dankzij de literatuur ontworsteld aan het ietwat proletarische dorpsleven verhuist naar Groot-Brittannië om daar te gaan studeren en wordt op de koop toe nog verliefd ook.

Lees meer