Agenda

Finale NK Poetry slam in Utrecht

Het NK Poetry slam viert feest. Voor de tiende keer zullen negen dichters met elkaar strijden  om de titel ‘Slampion’, €1000, De Gouden Vink en een plaats op het WK in Parijs. Wie er wint, bepalen het publiek en een vakjury, met daarin onder meer dichter Menno Wigman en dichter/ presentator Wim Brands.

 

Het NK vindt op 10 december plaats in Tivoli de Helling, Utrecht. De presentatie is voor de gelegenheid in handen van het duo L&D, oftewel Oud-slampions Ellen Deckwitz (2009) en Daan Doesborgh (2010), (die eerder optraden op Lowlands) en met het Nederlands Blazers Ensemble. De eerdere kampioenen, waaronder Erik Jan  Harmens en Najiba Abdellaoui, bloemlezen tien jaar NK Poetry slam in Nederland. De Amsterdam Klezmerband maakt het feest compleet.

Maar eerst wordt er maandag 28 november gestreden om de 9 finaleplaatsen van het NK Poetry Slam. Op drie locaties in het hart van Utrecht vinden de slams plaats: het ACU, de Bastaard en Hofman. Het publiek stemt met rozen.  21 slammers uit heel Nederland nemen deel aan de strijd. Onder anderen Daniël Vis, Josse Kok, Justin Samgar, Martin Beversluis, Quinsy Gario, Jee Kast, Boris de Jong, Tifene Huchet en Kira Wuck nemen het tegen elkaar op om de juryleden en het publiek te overtuigen van hun recht op een plek in de finale op 10 december in Tivoli de Helling. De drie jury’s worden gevormd door Diana Ozon, Hanz Mirck, Wim Brands, Johanna Geels, Hagar Peeters, Sylvia Hubers, Willem Thies, Mark Boog, Onno Kosters, Froukje van der Ploeg en Joshua Baumgarten.

Over poetry slam
Poetry slam (of poëzieslag) is een moderne vorm van poëzie voordragen. Het is een combinatie van voordracht, dichtkunst en performance. Binnen een bepaalde tijd en in een bepaald aantal rondes dragen de dichters hun gedichten voor. Een jury (vaak het publiek) bepalen welke slamdichter de beste is. Het publiek bepaalt met applaus, of briefjes (of een roos zoals in deze poetry slam wedstrijd) of een favoriete dichter naar de volgende ronde door kan.
De deelname aan poetry slams is doorgaans open. Niet alleen de pur sang slamdichters, maar ook traditioneel ingestelde dichters kunnen meedoen; iedereen is welkom. De selectie gebeurt pas achteraf, op basis van de voordracht, door het stemmende publiek. Er vindt dus een continue kwaliteitsselectie plaats. Het grote verschil met het regulaire literaire circuit, is dat deze selectie puur op basis van de voordracht plaatsvindt.

Sinds 2002 is er een jaarlijks landskampioenschap. Veel deelnemers uit het verleden braken door naar het reguliere poëziecircuit, zoals eerdere kampioenen Erik Jan Harmens, Krijn Peter Hesselink en Najiba Abdellaoui. Deze laatste staat, samen met Ellen Deckwitz, in de VIVA top 400 van meest veelbelovende vrouwen.

De hoofdprijs bedraagt 1000 euro plus een wisseltrofee; deze heette voorheen ‘De Gouden Albatros’, maar werd in 2009 omgedoopt tot ‘De Gouden Vink’, ter ere van de kort daarvoor overleden Godfather of Poetry slam Simon Vinkenoog. Poetry slam ontstond in de jaren ’80 in de VS en waaide eind jaren ’90 over naar Nederland.

 

Finale NK Poetry Slam
Tijd: zaterdag 10 december, deuren open 19.30 uur.
Locatie: Tivoli de Helling, Helling 7, Utrecht.
Meer informatie: www.poetryslam.nl en www.nkpoetryslam.nl