Agenda

Film en literatuur centraal bij Film by the Sea

Met de verkiezing van de beste nieuwe boekverfilming onderscheidt het Vlissingse filmfestival Film by the Sea zich wereldwijd van andere filmfestivals. Op 11 september opent het festival met De storm van Ben Sombogaart naar de roman 1953 van Rik Launspach.

De elfde editie van Film by the Sea vindt plaats van 11 tot en met 20 september in CineCity te Vlissingen. Het belangrijkste programma-onderdeel is het competitieprogramma ‘Film en Literatuur’. Een jury onder voorzitterschap van Rinus Ferdinandusse kent de Film by the Sea Award toe aan de beste nieuwe boekverfilming, nationaal of internationaal.

In opmaat naar de elfde editie van Film by the Sea 2009 kon het publiek op de website van de Provinciale Zeeuwse Courant een stem uitbrengen op één van de 22 geselecteerde literatuurverfilmingen van het afgelopen filmjaar (onder andere Slumdog Millionaire, The Reader of Oorlogswinter). De top 5 wordt vertoond tijdens het festival. Uit de stemmers wordt een winnaar geloot die tijdens het festival een filmzaal in CineCity tot zijn beschikking krijgt waar hij met maximaal 100 personen van zijn keuze een filmvoorstelling kan bijwonen.

Tijdens het festival is er een pitch voor professionals waarbij uitgevers en filmproducenten/regisseurs elkaar kunnen ontmoeten. Ook is er een filmcollege, en een scenario workshop. Het Film- en Literatuurprogramma gaat op maandagavond 14 september van start met een ‘boek en bal’.

De storm is vanaf 17 september te zien in meer dan 100 bioscopen. Launspachs roman over de watersnood 1953 is uitgegeven door De Bezige Bij. (RR, (c) Boekblad)