Fien Veldman wint Joost Zwagerman Essayprijs 2021

Door Ingrid van der Graaf

Uit honderdzesenzeventig inzendingen won Fien Veldman de Joost Zwagerman Essayprijs met haar essay, Not really making it. Op indringende, maar nuchtere wijze beschrijft Fien Veldman (1990) hoe het was om rond de eeuwwisseling op te groeien in een achterstandswijk in Friesland. Volgens de jury, is het een ‘persoonlijk essay’ over een ‘maatschappelijk probleem’ dat ‘ontroerend en diep snijdend’, maar ’tegelijk luchtig’ is. Fien Veldman noemt haar essay ‘een systeemkritiek’, waarin ze haar verontrusting uit dat het voor veel mensen niet mogelijk is van de ene sociale klasse naar de andere te kunnen doorgroeien. ‘Ik leef nu in een wereld waarin ik weet wat de Joost Zwagerman Essayprijs is. Maar heb ik het dan gemaakt?’ Haar essay heeft ze niet voor niets de titel Not really making it meegegeven, want ‘Je neemt zo’n afkomst altijd mee.’ Lees hier het winnende essay: ‘Not really making it’.

Fien Veldman (1990) is literatuurwetenschapper, journalist en schrijft fictie. Ze is oprichter van ‘De Bonte Avond’, een internetpodium voor schrijvers en makers, en werkt aan een roman.

Voor de Joost Zwagerman Essayprijs 2021 waren zes essayisten genomineerd. Dit zijn de overige vijf:
Marinus Gisolf, De grens waarvan
Jerôme Gommers, Natte dromen
Barry Hofstede, Planeet Oorlog
Maria Kager, Melk
Janna Reinsma, Zweefmoment

De jury bestond uit: Barber van de Pol, Manon Uphoff, Merlijn Olnon en Aleid Truijens (voorzitter)

De Joost Zwagerman Essayprijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens de Joost Zwagerman Lezing en is een initiatief van de Van Bijleveltstichting en de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, bedoeld voor beginnende essayisten.

 

Foto: Jan Jong
Bron: Volkskrant

Om Literair Nederland draaiende te houden, zijn wij afhankelijk van vrijwillige bijdragen. U kunt ons steunen via de rode knop. Waarvoor onze hartelijke dank!

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

10 april 2014

Eeuwenlang rondgesparteld op de bodem van de geschiedenis Eeuwenlang rondgesparteld op de bodem van de geschiedenis
Recensie door Adri Altink

In de eerste maanden van 2014 pikt Poetin ineens de Krim in. Met een arrogantie alsof daarmee iets wordt rechtgezet.
Het is verleidelijk om Grensland, dat nog net vóór het referendum dat de Krimannexatie bevestigde, verscheen, te gaan lezen als een verslag van een lange aanloop naar de onontkoombaarheid van de recente gebeurtenissen.