Festival Watou – Verzamelde Verhalen #1

Watou 2009 / Verzamelde Verhalen #1 wil plaats maken voor experimenten op het snijpunt van taal en beeld. De ondertitel ‘Verzamelde Verhalen #1’, verwijst naar boeiende vertelles in disciplines als beeldende kunst, architectuur, poëzie, literatuur, theater, vormgeving, kortfilm en erfgoed. Een artistieke commissie van curatoren brengt u eigenzinnig maar met aandacht voor de rurale context van Watou, volgende verhalen op intieme locaties en in openlucht.

Watou 2009 leidt u langs intieme binnenlocaties en onverwachte installaties in open lucht. U start aan het Grensland en kan dan op uw eigen ritme alle plekken uitspitten.

Artistiek
Op het ritme van de zomer brengt Watou, het kunstdorp in de westhoek, verhalen van verschillende curatoren. Watou 2009 , Verzamelde Verhalen #1 is de eerste editie van het nieuwe kunstenfestival: een verzameling kunst op het snijvlak van taal en beeld. Joost Declercq, Hans Martens, Angelique Campens, Willy Tibergien, Peter Verhelst tekenen voor onzichtbare en onvermoede verhalen op spannende locaties: een polyfonie van jong en oud, een eerste hoofdstuk van een boeiend verhaal.

Wat mag u verwachten?
Grensland – ‘Polyfonie’
Onder de titel ‘Polyfonie’ wordt met werk van (kandidaat)-laureaten van het HISK de meerstemmigheid en diversiteit van het actuele beeldende kunstenveld benadrukt. Maar polyfonie zorgt ook voor harmonie. Naar mate het bezoek vordert ontstaat er een verhaal, gaan elementen uit het ene werk over in het andere, blijven er echo’s hangen of ontstaan er kleine ontsporingen.

Klooster – ‘Restricted Art Zone’
De eerste verdieping van het klooster wordt door kunstenaar Jan Verhaeghe uitgeroepen tot een ‘Restricted Art Zone’ die van de bezoeker enige reflectie vraagt. Rien à voir?

Diverse locaties – ‘Poëzie’
Van dertig dichters werd een gedicht uit hun meest recente bundel geselecteerd. Dertig ballonnen hangen tegen het zwarte plafond in de zwarte kelder van de brouwerij. Bezoekers kunnen in deze unieke poëzie-installatie rustig wandelen tussen de ‘luchtige’ gezichten van de actuele poëzie. In de voortuin van het rusthuis ontdekt u een audiovisuele poëziecollage. 50 minuten lang worden de grenzen van het medium afgetast; ingenieuze animatietechnieken, beelden uit de oude doos, experimenten die niet gescreend of gepubliceerd mochten worden maar die toch de weg naar onze selectiekamer hebben gevonden, kortom: beelden die ook op uw netvlies dienen gebrand te worden.

Rusthuis – Who’s afraid of Red, Yellow and Blue’
Topwerken uit de collectie Vanmoerkerke vinden een tijdelijk onderkomen in de kille ruimtes van het voormalige rusthuis. De meeste werken geven een optimistische, zelfs opgewekte, kijk op de realiteit. Toch doen de sfeer en de structuur van de ruimtes ons nadenken over het leven en het vergankelijke. Kleur wordt in ieder geval dé katalysator voor de beleving van de tentoonstelling die de aanhoudend misleidende schoonheid van kunst als vertrekpunt neemt.

Sint-Bavokerk
Twee werken die sterk contrasteren met de visuele chaos in de kerk. Het werk van Liam Gillick speelt met kleur en licht in het verlengde van de glasraamtraditie. Elmgreen en Dragset mijmeren in hun werk over de tijd en het eeuwigdurende.

Huisje naast de Parochiezaal – ‘Dichter bij jou / Verstilling’
Enkele visuele gedichten van Renaat Ramon en een poëtische installatie van Bart Moeyaert en Colin Waeghe. De intimistische schrijverskamer van Florette Dijstra wordt er het decor van de sessies van ‘Dichter bij jou’. De zolder is een oord van verstilling met het beklijvende portret ‘Korreltjie niks is my dood’ over de Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker.

Blauwhuys ? ‘Licht’
Een choreografie van lijnen en woorden in een regie van Peter Verhelst. Het kloppende hart is een zwarte leisteen van Maud Bekaert met daarin een woord gebeiteld. Er is een stem, een fluisterstem. Er zijn geluiden. Een woekerplant van Johan Tahon, tekeningen van Jan Op de Beeck, een braakbal van papier en inkt van Brody Neuenschwander. Soms brengt Brody de choreografie live, meestal is er een projectie.

Oud gemeentehuis ? ‘Strategie voor een verloren landschap’
Office Kersten Geers en David Van Severen en landschapsarchitecten Bureau Bas Smets creëren een strategie voor Watou en bieden een alternatief voor de verlinting in Vlaanderen. Een lezing van de topografie, infrastructuur, bebouwing en vegetatie vormen de uitgangspunten van het project wat voornamelijk een experiment zal worden om te onderzoeken wat het Vlaamse landschap is.

Zondags voorleessalon ‘Dichter bij jou’
Willy Tibergien selecteerde een tiental dichters die uit hun cocon kruipen en deze zomer in Watou voorlezen uit eigen werk. Elk weekend op zondag, leest één dichter voor tijdens vijf sessies van een vijftiental minuten. Het wordt een intiem samenzijn, met doorgewinterde poëzieliefhebbers en enthousiaste nieuwkomers onder elkaar. De dichter tegenover jou, zijn gedichten als voer voor geest en verbeelding. Sfeerverlichting en zetels om in weg te dromen zijn voorzien.

12 jul: Charles Ducal
19 jul: Liesbeth Lagemaat
26 jul: Inge Braeckman
2 aug: Willie Verhegge
9 aug: Bart Moeyaert
16 aug: Peter Holvoet-Hanssen
23 aug: Jeroen Theunissen
30 aug: Renaat Ramon
6 sep: Erik Spinoy

Praktisch: Huisje naast Parochiezaal (Blauwhuisstraat) – 5 sessies 14u, 14u30, 15u, 15u30, 16u – gratis – inschrijven de dag zelf vanaf 13u30 (max. 5 personen per sessie)

————————————————————————————————————————————————-

Praktische informatie
Periode: Van 04.07.2009 tot 06.09.2009
Openingsuren: ma-zat: 14u tot 19u, zon- en feestdagen: 11u tot 19u

De kassa bevindt zich in het Grensland (op het einde van de Kapelaanstraat) en sluit om 18u.
Geen voorverkoop. Enkel contante betaling.

Tarieven:
Individueel EUR 10
Groepen (vanaf 15 personen) EUR 7
Studenten en CJP EUR 5

Shop:
De shop van het Poëziecentrum bevindt zich op het Watouplein in het Oud Gemeentehuis en volgt de openingsuren van de tentoonstelling.

Toegankelijkheid:
Alle tentoonstellinglocaties bevinden zich op wandelafstand rond het dorpsplein van Watou. U kan alle plekken bezoeken in een volgorde naar keuze. De totale afstand van het parcours bedraagt ca. 2 km.

Tentoonstellingscahier Watou 2009:
Dit lees- en kijkboek is opgebouwd als een vrije wandeling doorheen de tentoonstelling, een bundeling reflecties en indrukken van de hand van curatoren en kunstenaars. Te koop aan EUR 20 aan het onthaal en in de shop.

Gidsen:
Op iedere locatie zijn er goed opgeleide suppoosten aanwezig die uitleg kunnen verschaffen bij kunstwerken. U kan hen simpelweg aanspreken en zij zullen u graag te woord staan.

Voor meer informatie en een volledige lijst van alle deelnemende dichters en kunstenaars: www.watou2009.be

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 juli 2008

Leven na een moord

Door Pauline van der Lans

Zoals de in het begin van de serie Desperate Housewives overleden Mary Alice Young met een alziende blik de gebeurtenissen in Wisteria Lane weergeeft, zo vertelt in Alice Sebolds roman De wijde Hemel de vermoorde tiener Susie Salmon hoe het haar achterblijvers vergaat.

Lees meer