Agenda

Felix Poetry Festival in Antwerpen op 14 en 15 juni

Voor de vierde keer wordt in het Antwerpse Felixpakhuis het Felix Poetry Festival georganiseerd. Om met Simon Vinkenoog te spreken: ‘Poëzie dient onverbiddelijk te zijn, of niet.’ Het nieuwe Felix Poetry Festival wil onverbiddelijk elk jaar het beste uit de wereld van de poëzie uit binnen- en buitenland brengen. Zo divers het genre is, zo gevarieerd is het programma. Dichters en songsmeden, oude rotten en jong geweld, internationale gasten en woordkunstenaars van eigen bodem, het serieuze werk naast speelse performances, beeld en geluid.

Donderdagavond is voor de Nederlands- en Franstalige poëzie:
Benno Barnard bijt de spits af met een rede over de vraag of er wel zoiets bestaat als ‘Belgische poëzie’. Waarna er Nederlandstalige en Franstalige dichters te horen zullen zijn. De Nederlandstalige poëzie wordt  onder meer vertegenwoordigd door de Antwerpse stadsdichter Bernard Dewulf  en Y.M. Dangre(winnaar Herman De Coninckdebuutprijs). De Franstalige Caroline Lamarche leest gedichten over Antwerpen voor. De gelauwerde experimentele dichter Vincent Tholomé brengt een duo-performance met klankpoëzie van Maja Janta. Werner Lambersy presenteert zijn nieuwe (tweetalige) bundel Le cahier romain. Verder poëzie van de Luikse dichter-filosoof Pascal Leclercq de Brusselse duivelswoordenaar Antoine Boute en de gevierde Waalse dichter Eric Brogniet, die in Namen La Maison de la Poésie leidt. De Française Marie-Laure Béraud zorgt voor chanson in het Frans, Engels en het Duits, met echo’s van Kurt Weill en Tom Waits.

Vrijdagavond staat in het teken van Poetry International:
Drie internationale dichters die te gast zijn op Poetry International in Rotterdam zakken deze avond af naar het Antwerpse Felixpakhuis: de veelbesproken Amerikaanse dichter Ron Silliman, de Spaanse dichteres Chus Pato en de Belgische gelauwerde dichter Jan Lauwereyns. Naast de gasten van Poetry International biedt het Felix Poetry Festival nog enkele grote buitenlandse dichters aan. De Engelse dichter Will Stone heeft een zwak voor Vlaanderen, en bij uitbreiding België, dat ruimschoots in zijn gedichten aanwezig is. De jonge dichteres Ronelda S. Kamfer uit Kaapstad wordt tot één van de spannendste stemmen van Zuid-Afrika gerekend. Haar poëzie is beïnvloed door zowel Bukowski, Dylan Thomas als Antjie Krog. Tenslotte is de Roemeense dichter Emilian Galaicu-Păun te gast, van wie de gedichten door Jan H. Mysjkin werden vertaald. Ronelda S. Kamfervertegenwoordigt in dit internationaal gezelschap het beste van de Nederlandstalige poëzie.  Naar goede gewoonte sluit het Felix Poetry Festival af met een muziekact, dit jaar verzorgt door Dans Dans, een Antwerpse ‘garagejazzrevelatie’.

Datum: 14 en 15 juni,
Aanvang beide avonden: 20.00 uur
Plaats: Felixpakhuis
Godefriduskaai 30 Antwerpen, België

Kijk hier voor meer informatie en het downloaden van de programmakrant.