Agenda

Extra programma Winternachten: Rituelen in roerige tijden

Een extra programma van Winternachten. Op dinsdag 10 maart om 20.00 uur spreken socioloog Abram de Swaan en Michaël Zeeman over de rol van rituelen in de samenleving. Ze doen dat in ‘Gemak’, centrum voor kunst, politiek en debat in Den Haag. Aanleiding is de lopende tentoonstelling ‘Beloofde Land’, waarin we in foto’s en films van Yael Bartana en Pavel Wolberg zien hoe joodse rituelen als Poerim en Jom Hazikaron in het turbulente Israël een extra betekenis krijgen. De avond wordt georganiseerd door Winternachten i.s.m. Gemak.

Rituelen geven het land houvast in onzekere tijden. Wat is de parallel tussen de beelden die we zien van rituelen in Israël en de opleving van rituelen in Nederland? Stille tochten, massale uitvaartplechtigheden voor André Hazes en Pim Fortuyn; foto’s, brieven en knuffeldieren op de plek van een dodelijk verkeersongeval; voetbalrituelen in het stadion; de voor ons land nieuwe religieuze feesten en plechtigheden van migranten. Wat is de rol van die rituelen? Als ze het ‘wij-gevoel’ versterken, sluiten ze dan ook de anderen uit? Wordt het tijd om in ons land oude rituelen af te schaffen of te wijzigen? Moeten er nieuwe rituelen worden ontwikkeld die voor onze tijd relevant zijn, bijvoorbeeld om mensen van verschillende culturele herkomst bijeen te brengen? (Winternachten)

Dinsdag 10 maart, 20.00 uur, Rituelen in Roerige tijden. Gemak, Paviljoensgracht 20-24, Den Haag. Toegang gratis. Lees verder op www.gemak.org.