Europa Europa! van Geert Buelens wint ABN AMRO Bank prijs

Europa Europa! Over de dichters van de Grote Oorlog van Geert Buelens is de winnaar van de ABN AMRO Bank Prijs voor het Beste Non-Fictie Boek 2008.

Op 2 april vond in Antwerpen de officiële prijsuitreikingceremonie van de ABN AMRO Bank Prijs voor het Beste
Non-Fictie Boek 2008 plaats. Europa Europa! Over de dichters van de Grote Oorlog van Geert Buelens
(uitgegeven door Manteau) werd door de jury uitgeroepen tot het beste non-fictie boek van 2008. “Europa
Europa! is een fascinerende, vernieuwende studie over de gevolgen van de oorlogservaringen van dichters
voor de ontwikkelingen in de Europese poëzie, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog. De jury looft dit werk
voor de originele invalshoek, de verrassende opbouw en de prachtige taal waarmee Geert Buelens de lezer op sleeptouw neemt,” aldus juryvoorzitter Peter Frans Anthonissen. De oorkonde en de cheque van 12.500 euro werden overhandigd aan Geert Buelens door Vlaams Minister-President Kris Peeters.

Naast de hoofdprijs werd ook de ABN AMRO Bank Publieksprijs voor het Beste Non-Fictie Boek 2008 uitgereikt. Econoshock van Geert Noels (uitgeven door Houtekiet) haalde de meeste stemmen en sleepte hiermee de geldprijs van 2.500 euro in de wacht. “Het hoge stemmenaantal voor de publieksprijs en de talrijke opkomst van genodigden op de officiële prijsuitreiking bewijzen des te meer dat er ook bij een breed publiek interesse bestaat voor dit initiatief. Dankzij de ABN AMRO Bank Prijs staan de Vlaamse non-fictie boeken en hun auteurs elk jaar in de schijnwerpers en krijgen ze de aandacht die ze verdienen,” aldus Paul Lembrechts, Executive Vice President van ABN AMRO Private Banking.

De drie andere genomineerden waren: De Bourgondische vorsten 1315-1530 van Edward De Maesschalck
(Davidsfonds), De monarchie en ‘het einde van België’ van Herman Van Goethem (Lannoo) en Greep naar de
markt van Olivier Boehme (LannooCampus).

In de jury van de ABN AMRO Bank Prijs voor het Beste Non-Fictie Boek 2008 zetelen: Peter Frans Anthonissen (communicatiedeskundige, auteur en juryvoorzitter), Paul Lembrechts (Executive Vice President ABN AMRO Private Banking), Jan Leyers (winnaar ABN AMRO Bank Publieksprijs 2007), Luc Rademakers (managing director Gazet van Antwerpen/Het Belang van Limburg), Martine Reynaers (afgevaardigd bestuurder Reynaers Aluminium), Frank Thevissen (deskundige overheidscommunicatie), Peter Vandermeersch (algemeen hoofdredacteur De Standaard/Het Nieuwsblad), Rik Van Cauwelaert (directeur Knack), Mieke Van Hecke (directeur-generaal Vlaams Secretariaat Katholiek Onderwijs) en Joris van Parys (winnaar ABN AMRO Bank Prijs 2007).

De vorige laureaten van de prijs waren: in 2006: Luc Huyse met Alles gaat voorbij, behalve het verleden en
Rudi Vranckx met Geesten van het Avondland en in 2007: Joris van Parys met Het leven, niets dan het leven. Cyriel Buysse & zijn tijd en Jan Leyers met De weg naar Mekka.
(Bron: Persbericht ABN AMRO bank prijs)

Voor meer informatie, het juryrapport en foto’s van de prijsuitreiking, kijk op: http://www.abnamrobankprijs.be/

Recent

19 maart 2018

Moeder gaat dood

Literair Nederland - 10 jaar geleden

31 maart 2008

Hans Lodeizen,Koen Hilberdink

Na de biografie over Hans Lodeizen van Gerard Bes uitgegeven in 2001 nu wederom een biografie over deze dichter. Als je de kritieken mag geloven is de biografie van Hilberdink een stuk beter en helderder. Zelf heb ik het boek van Bes niet gelezen dus daar kan ik niet over oordelen.

Hans Lodeizen is vooral bekend als de gevoelige, jonggestorven dichter. In deze biografie komt echter vooral de strijd met zijn vader en het accepteren van zichzelf als homoseksueel zijnde naar voren.

Lees meer