Agenda

Eros en de kwetsbare mens #2 – Marja Pruis

Door Ingrid van der Graaf

Eros en de kwetsbare mens is een tiendelige filosofische lezingencyclus over gepassioneerd denken & geperverteerd verlangen. De honderdste geboortedag van schrijver Louis-Paul Boon (1912-1979) en van filosoof Leopold Flam (1912-1995) vormen hiervoor de aanleiding.

Marja Pruis geeft de lezing Louis Paul Boon en de eenzame kunstenaar over Louis Paul Boon in wiens werk erotiek een prominente rol speelde.  De eerste lezing in deze serie werd gehouden door Prof. Em. Hubert Dethier en was getiteld Leopold Flam en de roeping van de eros.

Louis Paul Boon was een volksschrijver, een moralist, anarchist, en een nihilist. Daarbij verklaarde hij zichzelf tot een  viezentist en werd aangedreven door een kolkende levensdrift. Zijn creatieve en kritische gedachtegoed verspreidde zich uiteindelijk over meer dan 30.000 bladzijden, met zijn grafische talent realiseerde hij zo’n 1.000 kunstwerken.

Marja Pruis spreekt over het thema Louis Paul Boon en de eenzame kunstenaar. Zij zal met name het dubbeltalent van schrijver en schilder L.P. Boon belichten. Erotiek neemt een prominente plek in, in zijn grafische werk en in zijn romans en novelles zoals Mieke Maaikes obscene jeugd (1972), Zomerdagdroom (1973) en Eens op een mooie avond (1992). In De zwarte hand (1976) portretteert Boon het dubbelleven van een erotisch ontspoorde politieman. In Eros en de eenzame man (1980) laat hij, kort voor zijn dood, zichzelf van een andere kant zien. Tentoonstellingen van de Fenomenale Feminatheek, zijn vermaarde erotische prentenkabinet, zorgen zelfs postuum nog voor controverse.

Marja Pruis (1959) is literair redactrice van De Groene Amsterdammer, recensent en schrijfster. Met haar eerste boek De Nijhoffs of de gevolgen van een huwelijk (1999), is een gedurfde schrijversbiografe. Haar typische verteltrant, zinderend maar ingehouden, bereikt een nieuw hoogtepunt in de roman Bloem (2002). Het thema van de geliefden als intieme vreemden verkent ze weer in De vertrouweling (2005). Met Atoomgeheimen (2008) bewijst ze de chroniqueur van het moderne leven te zijn. Kus me, straf me (2011) – over lezen en schrijven, liefde en verraad – is een prikkelende combinatie van literatuur- en zelfbeschouwing. 

De derde lezing zal plaatsvinden op  zondag 20 mei 2012 en gaan over Søren Kierkegaart en de onmogelijke liefde

zondag 22 april 2012 – 11:00
Filosofiehuis Het zoekend hert,
Koninklijkelaan 43,
2600 Berchem, Antwerpen
Entree: €7 per lezing, €49 voor de hele cyclus
reserveren aanbevolen: hetzoekendhert@gmail,
T. +32 (0)473 68 66 65

Voor meer informatie over deze lezingenreeks: www.hetzoekendhert.be

Foto Jo Boon