Enquête over Nederlandstalige literaire canon 2022

Een aantal organisaties heeft zich opgeworpen om 20 jaar na de canonenquête die georganiseerd werd door de toenmalige stichting DBNL, weer een Literaire Canonenquête te houden.

Welke boeken doen er écht toe? U wordt uitgenodigd om mee te praten over de Nederlandstalige literaire canon in de Canonenquête 2022. Met deze enquête wil de organisatie de discussie openen over de rollen en functies die een canon anno 2022 kan hebben, én natuurlijk de lastigste vraag beantwoorden: welke werken behoren volgens u tot die Nederlandstalige canon? De enquête sluit op 19 juni 2022 en de uitslag wordt bekend gemaakt in de Week van het Nederlands, die start op 1 oktober 2022. Meer informatie is te vinden op de website van het Canonfestival.

Het organisatie comité bestaat uit: de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren, de Nederlandse Taalunie, het NL-Lab, de Raad voor de Neerlandistiek en het Platform voor de Neerlandistiek en de KB (DBNL).

Recent

21 juni 2022

Nog even geduld

Literair Nederland - 10 jaar geleden

25 juni 2012

Een onvoltooid verhaal
Recensie door Sunny Jansen

Doeschka Meijsing stierf begin 2012 voor zij haar verhalenbundel Het kauwgomkind kon voltooien. In mei 2012 verscheen de bundel met de door haar geselecteerde verhalen postuum. Het kauwgomkind geeft een goede dwarsdoorsnede van Meijsings werk, beginnend met I’ve got a bird that whistles, I’ve got bird that sings, het verhaal waarmee zij in 1969 debuteerde in een literair tijdschrift en eindigend met het onvoltooid gebleven Het kauwgomkind.