Enquête over Nederlandstalige literaire canon 2022

Een aantal organisaties heeft zich opgeworpen om 20 jaar na de canonenquête die georganiseerd werd door de toenmalige stichting DBNL, weer een Literaire Canonenquête te houden.

Welke boeken doen er écht toe? U wordt uitgenodigd om mee te praten over de Nederlandstalige literaire canon in de Canonenquête 2022. Met deze enquête wil de organisatie de discussie openen over de rollen en functies die een canon anno 2022 kan hebben, én natuurlijk de lastigste vraag beantwoorden: welke werken behoren volgens u tot die Nederlandstalige canon? De enquête sluit op 19 juni 2022 en de uitslag wordt bekend gemaakt in de Week van het Nederlands, die start op 1 oktober 2022. Meer informatie is te vinden op de website van het Canonfestival.

Het organisatie comité bestaat uit: de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren, de Nederlandse Taalunie, het NL-Lab, de Raad voor de Neerlandistiek en het Platform voor de Neerlandistiek en de KB (DBNL).

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

10 december 2012

Literaire tomaten
Recensie door Albert Hogeweij

Misschien maar beter bij aanvang gezegd: wanneer de slotwoorden van deze negende feuilletonbundeling er niet om liegen, is hiermee zijn laatste verschenen: ‘Ik neem afscheid van de trouwe volgers van mijn Restletsels. Vaart allen wel en: ketemoe lagi!’ Anders dan bij Philip Roth, die onlangs kenbaar maakte niet meer te schrijven omdat hem daartoe geestelijk de strijdlust ontbrak, ligt bij Jeroen Brouwers de oorzaak vooral in het fysieke: twee herseninfarcten, een lamme schrijfhand bij een toch al puffend, reutelend en haperend lichaam maken het schrijven voor hem tot een hels karwei.