25 juni 2012

C. Buddingh’-prijs 2012 voor Nederlandstalig poëziedebuut uitgereikt

Door Ingrid van der Graaf

Op donderdag 14 juni werd de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut uitgereikt aan Ellen Deckwitz (1981) voor haar bundel De steen vreest mij.

De C. Buddingh’-prijs is een Nederlandse poëzieprijs, die sinds 1988 jaarlijks wordt toegekend aan het beste poëziedebuut in de Nederlandstalige poëzie dat is verschenen in het jaar voorafgaande aan het jaar van toekenning (van 1 maart tot 1 maart). De prijs is een initiatief van Poetry International en wordt uitgereikt op het Poetry International festival en is vernoemd naar dichter en prozaschrijver C. Buddingh’. Aan de prijs is een bedrag van 1200 euro verbonden en is bedoeld als stimulans voor beginnende dichters en biedt hen daarmee de gelegenheid aandacht te genereren voor hun werk.

Naast Ellen Deckwitz ‘ bundel De steen vreest mij waren uit de 25 inzendingen verder genomineerd: Nagelaten werk van Jeroen Mettes, Vaderland van Max Temmerman en Het vertrek van Maeterlinck van Michaël Vandebril. Het debuut van Deckwits werd door de jury onder meer omschreven als  ’hechtst gecomponeerde bundel’.
De jury bestond uit vertaalster Annelies van Hees, essayist en literatuurwetenschapper Jan de Roder en dichter Xavier Roelens.

Ellen Deckwitz (1982) is dichter, literatuurwetenschapper en performancekunstenaar. Ze won in 2009 de Meander Dichtprijs en het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam. In hetzelfde jaar verbeterde ze het nationale record aan slamoverwinningen en verbeterde in datzelfde jaar het nationale record aan slamoverwinningen waarvan de jury zei: ‘houdt van begin tot eind haar taal in de hand,’ en ‘Elk gebruikt beeld is een toevoeging. Beelden worden herhaald, waardoor ze een grotere eenheid bewerkstelligen. We zien de zoektocht van een puber naar een eigen identiteit ontsporen met een taalbeheersing die zelfs tot in het laatste detail, tot in de licht kantelende typografie toe, ons als lezer op de rails houdt en ons aan het einde beloont met de nodige morele vragen.’

Winnaars van de C. Buddingh’ prijs in voorgaande jaren  zijn allen dichters van naam geworden zoals, Anna Enquist (1992), Michaël Zeeman (1991), Tonnus Oosterhoff (1990), Joke van Leeuwen (1995) Mark Boog (2001), Delphine Lecompte (2010), Mischa Andriessen (2009) en Ilja Leonard Pfeiffer (1999). Lieke Marsman won vorig jaar met haar debuutbundel Wat ik mijzelf graag voorhoud deze prijs.

 

De steen vreest mij

Ellen Deckwitz
verscheen bij Nijgh & Van Ditmar

 

Recent

11 augustus 2017

Zorgenkind of zondagskind

7 augustus 2017

Een kanjer

4 augustus 2017

Wondranden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 augustus 2007

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Dat klinkt toch goed nietwaar? Helaas, we worden wel meegenomen maar niet naar het bovengenoemde. Natuurlijk komen deze gebieden wel voor in het boek maar het frappante is dat ik heel veel over het reizen zelf heb gelezen maar weinig over het land.

Lees meer