24 januari 2010

Elf ? Daniël Rovers

Een ode aan de vriendschap

Voor Elf heeft Daniël Rovers een originele opzet gekozen. Het boek gaat over elf personen die een bestaan proberen op te bouwen in Brussel. Niet altijd met evenveel succes. Zekerheden zijn er amper in hun leven. Ze hebben allemaal één ding gemeen, het zijn de vrienden en vriendinnen van de verteller. Ze komen in elkaars leven voor zonder het van elkaar te weten.

In elf hoofdstukken legt de verteller hun bestaan nauwgezet vast. Door hun voorliefdes, ergernissen en overtuigingen te beschrijven toont hij wie ze zijn. Vaak op bewonderende toon, soms bezorgd of met milde ironie, maar steeds liefdevol. Hij koestert hun talenten en gebreken, hun verlangens en hun angsten, om hen te beschermen tegen de meedogenloos voortschrijdende tijd. Want ooit gaan ze dood, en als er niemand meer in leven is die hen gekend heeft, zijn ze voorgoed verdwenen.

Daniël Rovers (Zelhem, 1975) publiceerde eerder de essaybundel Bunzing en De figuur in het tapijt, zijn proefschrift over zes hedendaagse Nederlandse auteurs. Tot 2008 woonde hij in Brussel, sindsdien in Amsterdam.

Elf
Een ode aan de vriendschap

Auteur: Daniël Rovers
Verschenen bij: Uitgeverij Wereldbibliotheek (2010)
Prijs: € 17,90

Recent

15 november 2017

Een portret in stukjes

Literair Nederland - 10 jaar geleden

26 november 2007

Een aantal jaren geleden heb ik een boek gelezen getiteld De kunst van het niets doen. Veel mensen reageerden met: "Oh, dat zou ik ook wel willen, een tijdje niets doen." Daar ging het boek echter helemaal niet over. Dat boek ging over Taoïsme en de gebeurtenissen in je leven op je af laten komen, van alle kanten bekijken, en dan weer verder gaan met je leven. Niet steeds in willen grijpen, dingen naar je hand willen zetten of bezweren. In het nu leven, de weg gaan die klaarblijkelijk zo moet zijn. Bij dit boek reageren mensen hetzelfde "Dat is toch dat boek van die dominee die niet in God gelooft? Dat is toch die atheïst?." Opschudding alom.

Een aantal jaren geleden heb ik een boek gelezen getiteld De kunst van het niets doen. Veel mensen reageerden met: "Oh, dat zou ik ook wel willen, een tijdje niets doen." Daar ging het boek echter helemaal niet over. Dat boek ging over Taoïsme en de gebeurtenissen in je leven op je af laten komen, van alle kanten bekijken, en dan weer verder gaan met je leven. Niet steeds in willen grijpen, dingen naar je hand willen zetten of bezweren.

Lees meer