Eerste uitgegeven werk A.L. Snijders verschijnt in bibliofiele uitgave

Door Ingrid van der Graaf

A.L. Snijders debuteerde in 1992 met columns en brieven bij Thomas Rap. Tot 1998 volgden er nog drie delen, allen onder de titel Berichten aan een hoofdredacteur. Het betreft columns – steeds begeleid door een brief aan de hoofdredacteur – die Snijders in de jaren negentig schreef voor het Deventer Dagblad. De boeken waren jarenlang niet verkrijgbaar. Tot er onlangs op de antiquarische markt meerdere en in zeer goede staat verkerende sets werden aangetroffen.

AFdH uitgevers, en groot liefhebbers van Snijders, Paul Abels en Martien Frijns kochten ze op en bezorgden dertig bibliofiele uitgaven, waarvan er twintig voor de verkoop beschikbaar zijn. De sets worden geleverd in een schuifdoos samen met een geïllustreerd boekje waarin bijdragen uit het archief (interview met Snijders uit 2002), bijdragen van de in Frankrijk wonende vriend van de schrijver, Sjoerd Wartena, een enkele brief van Snijders en Wartena en een bijdrage van Jaap Scholten. De uitgave verschijnt onder de titel Wij zijn nog niet verstoten, een zinsnede die voorkomt in de opgenomen brief (2016) van Wartena aan Snijders (pseudoniem van Peter Müller): ‘We hebben dus nog een kans Müller, we zijn nog niet verstoten.’

Klein voorafje

De in Amsterdam geboren schrijver verhuisde in 1971 met zijn gezin naar een gehucht bij Lochem. Vanuit de stilte van het platteland schreef  Snijders vele brieven naar vrienden en familie. Een van die brieven kwam langs een omweg de redactie van het Parool onder ogen waarop Snijders gevraagd werd eens een column voor de krant te schrijven. Dit heeft hij twee jaar gedaan. In 1990 begon hij als columnist bij het Deventer Dagblad. Zijn columns liet hij steeds gepaard gaan met een begeleidende brief aan de hoofdredacteur, waarin een toelichting op het waarheidsgehalte van zijn column, of wat er niet in terecht was gekomen. Die columns uit de eerste jaren bij het Deventer Dagblad en de begeleidende brieven zijn in deze antiquarische delen te vinden.

De delen werden in 1992 vormgegeven door toenmalig assistent-uitgever en huidig schrijver Jaap Scholten. Scholten werkte bij Thomas Rap en kreeg de taak de vormgeving van Berichten aan… te verzorgen. Uit een voorliefde voor de Franse Gallimard-uitgaven besloot hij ze te kopiëren voor de vier delen.
Het speciaal voor de bibliofiele uitgave vervaardigde boekje Wij zijn nog niet verstoten, is door Martien Frijns in dezelfde Gallimard-stijl vormgegeven en gesigneerd door de schrijver.

Uitgeverij voor zkv’s

In 2002 werd A.L. Snijders door Paul Abels geïnterviewd voor de Roskam, onafhankelijk weekblad voor Twente. Zijn onverbloemde uitspraken in dit interview – onder andere over welke schrijvers er wel of niet toe doen – waren spraakmakend in die tijd. Volgens een toelichting van de uitgever betreft het hier een geactualiseerde en geautoriseerde versie van het interview. Wat er van het interview bleef is nog steeds spraakmakend genoeg om enkele literaire gemoederen in beweging te brengen.
Na dit gesprek ontstond bij Paul Abels de wens om voor de zkv’s van Snijders een uitgeverij op te zetten. In 2006 was dit met  AFhD uitgeverij een feit.

Maakt wel nieuwsgierig naar de inhoud van het interview. En gezien de vele fans die Snijders heeft, zou het natuurlijk mooi zijn als dit boekje nog eens los van het geheel verkrijgbaar zou zijn.

 

Voor meer informatie kijk op de site van AFdH uitgevers.

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

01 maart 2009

Vinkenoog Verzameld

Dat Simon Vinkenoog (1928) de tachtig is gepasseerd is maar moeilijk voor te stellen. Hij treedt overal op, danst en swingt, dicht en zingt en lijkt nog immer alom aanwezig. Dat uitgeverij Nijgh &Van Ditmar nu met zijn verzamelde gedichten komt lijkt een eerbetoon aan deze performer/dichter.

Vinkenoog organiseerde Poëzie in Carré in 1966, een inmiddels legendarische bijeenkomst met een keur aan dichters, die na een copieuze maaltijd optraden in het stampvolle theater.

Lees meer