Agenda

Een vrouw tussen krijgsheren – Malalai Joya

Getuigenissen van de dapperste vrouw van Afghanistan

 

‘Deze drugsbazen en krijgsheren zijn gevaarlijker voor de toekomst van ons land dan de taliban.’ Toen Malalai Joya deze woorden uitsprak in het Afghaanse parlement en dit later op televisie met een beestenstal vergeleek, wist ze dat haar leven nooit meer hetzelfde zou zijn. Ondanks de levensbedreigingen en intimidaties zet de jonge activiste haar strijd onverminderd voort. In Een vrouw tussen krijgsheren vertelt ze de tragische recente geschiedenis van haar land aan de hand van persoonlijke ervaringen die ze optekende in haar dagboeken. Haar persoonlijk verhaal is aangrijpend, inspirerend en kritisch ten aanzien van één van de langst lopende conflicten in onze tijd. In 2008, het jaar waarin Joya Nederland bezocht, zond de actualiteitenrubriek Eén Vandaag een portret van haar uit.

Malalai Joya (1978) werd door de BBC uitgeroepen tot de dapperste vrouw van Afghanistan en ze wordt vaak vergeleken met Birma’s Aung San Suu Kyi. Ze was nog geen dertig jaar oud toen ze al internationale erkenning genoot als (voormalig) parlementslid van Afghanistan en als vurig pleitbezorgster voor vrouwenrechten, democratie en vrijheid van meningsuiting. Sinds haar schorsing in 2007 leeft Malalai Joya clandestien, onder bewaking en steeds in een andere woonplaats. Een vrouw tussen krijgsheren is haar eerste boek.

Deze week is Joya in Nederland. Je kunt daarbij zijn.

Waar: SPUI25, Spui 2527 in Amsterdam
Tijdstip:  woensdag 17 februari 2010
Aanvang: 20:00 uur  
Entree: Toegang tot de activiteiten in SPUI25 is gratis. U dient zich wel van tevoren aan te melden via deze link. https://form.cms.uva.nl/_form.cfc?source=http://www.spui25.nl/spui25/object.cfm/749AC712-1321-B0BE-6847B934B6B0246E

 

Een vrouw tussen krijgsheren

Auteur: Malalai Joya
Vertaald door: Marjolijn Stoltenkamp
Prijs: € 19.90
Verschenen bij: Uitgeverij De Geus