4 november 2010

Een verhaal over het lichaam van Robert Hass

Een verhaal over het lichaam – Robert Hass neemt je mee op wandelingen en zwerftochten door de bergen, hij deelt zijn observaties van bloemen, grassen, kruiden en geuren. Herinneringen aan gebeurtenissen uit zijn jeugd spelen in Een verhaal over het lichaam een opvallende rol. Mislukte verhoudingen, overspel en huwelijksbreuken contrasteren met vreedzame taferelen van huiselijke aard. De gedichten van Robert Hass bewegen zich tussen het autobiografische en het autonome in: het persoonlijke wordt veralgemeend. Daardoor raakt de lezer betrokken bij situaties die we ‘intiem’ kunnen noemen. Vrienden, familie en geliefden worden met hun voornaam in de tekst opgevoerd en aan de lezer ‘voorgesteld’. Het is vooral de stijl van Hass ? een combinatie van directheid, intelligentie, virtuositeit, levendigheid en lichtvoetigheid ? die hem een van de toegankelijkste en meest bewonderde dichters van deze tijd maakt.

Robert Hass (San Francisco, 1941) is de auteur van vijf dichtbundels. Zijn werk is veelvuldig bekroond, zijn laatste titel, Time and Materials, met de Pulitzer Prize voor poëzie in 2008. Van 1995 tot 1997 was hij ‘Poet Laureate’ van de Verenigde Staten. H.C. ten Berge selecteerde een aantal gedichten van Robert Hass en bracht ze samen in de bundel, Een verhaal over het lichaam.

   ‘Er is geen levende dichter met meer talent dan Robert Hass.’ Atlantic Monthly

‘Robert Hass’ gedichten zijn feilloos, en schenken verademing, vernieuwing en inspiratie.’ San Francisco Chronicle

Een verhaal over het lichaam
Robert Hass
Gekozen en vertaald door H.C. ten Berge
Paperback, 187 p.
ISBN 9789029086813
Prijs € 24,95

Recent

15 november 2017

Een portret in stukjes

Literair Nederland - 10 jaar geleden

19 november 2007

Net niet spannend genoeg
Door Fatima Bajja

Het lijkt alsof Sylvia Houweling alles heeft wat haar hartje begeert. Ze is getrouwd met Eddie Kronenburg, heeft twee kinderen en woont in een prachtig huis in Amsterdam-Zuid. Toch is het allemaal niet zo mooi als het lijkt. Eddie werkt namelijk in de onderwereld, hij is verantwoordelijk voor het transport van drugs.

Lees meer