Een speciaal soort voorzienigheid – Richard Yates

Robert Prentice wordt na zijn middelbareschooltijd opgeroepen om in de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog als infanterist naar Europa te gaan. Zijn jongensdromen van roem en glorie gaan in rook op als blijkt dat hij als soldaat niet veel waard is. Al snel komt hij met longontsteking in het veldhospitaal terecht waarna het hem moeite kost weer door zijn eenheid geaccepteerd te worden.
Terwijl Robert verdwenen is naar het Europese slachtveld, blijft zijn moeder Alice gedesillusioneerd achter in New York. Haar pogingen door te breken als kunstenaar zijn op niets uitgelopen. Terwijl ze overdag in de oorlogsindustrie werkt vlucht ze ’s avonds in drank en fantasieën. Net als in Revolutionary Road rekent Yates in Een speciaal soort voorzienigheid genadeloos af met de Amerikaanse droom.

Een speciaal soort voorzienigheid verschijnt als deel 22 in de serie Oorlogsdomein. De Arbeiderspers startte deze reeks in 2001 ‘om de meest tijdloze en literaire getuigenissen over de oorlog bijeen te brengen’. Ter gelegenheid van tien jaar Oorlogsdomein is een vijftal titels tijdelijk in prijs verlaagd. Kijk voor meer informatie op de website van de uitgeverij.

Een speciaal soort voorzienigheid

Auteur: Richard Yates
Vertaald door: Marijke Emeis
Verschenen bij: Uitgeverij De Arbeiderspers (aug. 2011)
Aantal pagina’s: 368
Prijs: € 27,50

Recent

19 maart 2018

Moeder gaat dood

Literair Nederland - 10 jaar geleden

31 maart 2008

Hans Lodeizen,Koen Hilberdink

Na de biografie over Hans Lodeizen van Gerard Bes uitgegeven in 2001 nu wederom een biografie over deze dichter. Als je de kritieken mag geloven is de biografie van Hilberdink een stuk beter en helderder. Zelf heb ik het boek van Bes niet gelezen dus daar kan ik niet over oordelen.

Hans Lodeizen is vooral bekend als de gevoelige, jonggestorven dichter. In deze biografie komt echter vooral de strijd met zijn vader en het accepteren van zichzelf als homoseksueel zijnde naar voren.

Lees meer