Agenda

Een hele avond Carmiggelt op Cultura 24

Agenda

Simon Carmiggelt (1913-1987) wordt gezien als de aartsvader van alle columnisten die de kranten van nu bevolken. Van 1946 tot aan zijn overlijden  in 1987 schreef hij onder andere meer dan 10.0000 Kronkels. Dat de schrijver nog steeds geliefd is onder het Nederlandse publiek, blijkt uit het succes van de recent verschenen bundel Gedundrukt  bij Van Oorschot. Zaterdag 7 november wordt op Cultura 24 een hele avond gewijd aan het leven en werk van deze grote Nederlandse schrijver. Dat wordt een avond genieten van 20.25 tot 23.00 uur, waarbij vooral toekomstige columnisten niet verstek mogen laten gaan.

Carmiggelt raakte via vrienden in Amsterdam betrokken bij het illegale blad Het Parool waar hij instond voor de productie en de verspreiding. Riskante bezigheden en Carmiggelt werd dan ook door de bezetter opgepakt en gevangengezet. Van de drukproeven die hij bij zich had, kon hij het grootste deel doen verdwijnen in een verlaten pand. Zijn latere biografen verklaren dat Carmiggelts pessimisme en vooral zijn felle antitotalitaire (en ook anticommunistische) standpunten, voortkomen uit zijn oorlogservaringen.

Na de bevrijding kreeg Carmiggelt de leiding over de kunstrubriek van Het Parool dat inmiddels dagelijks verscheen. Hij schreef toneel- en filmrecensies en begon ook zijn cursiefjes, aanvankelijk drie keer per week, later elke dag. Simon Carmiggelt was een ongelofelijke duizendpoot. Naast zijn vele Kronkels schreef hij tussen ’48 en ’56 ook drie bundels ironische verzen onder het pseudoniem Karel Bralleput die in 1961 gebundeld onder de titel Torren aan de lijm verschenen. En tussendoor schreef hij teksten voor cabaretiers als Wim Sonneveld en Wim Kan en met Annie M.G. Schmidt  hield hij jarenlang lezingen door heel Nederland. Zijn karakteristiek droge toon waarop hij zijn Kronkels wekelijks voor de radio en maandelijks voor de televisie voorlas, leende zich uitstekend voor geestige filmcommentaren die hij ook zelf schreef.

Het programma begint met de tweedelige documentaire Carmiggelt over Carmiggelt uit 1991/92, waarin schrijver Simon Carmiggelt de kijker rechtstreeks aanspreekt over de belangrijke gebeurtenissen uit zijn leven. Dan volgt Benali in Boeken om 21:55 uur. Abdelkader Benali gaat op zoek naar de oorsprong van de column. Waarin de vraag centraal staat of de column een Amsterdamse uitvinding is. Hij interviewt onder meer Paul Arnoldussen, redacteur van Het Parool over de columns van Simon Carmiggelt alsook de columnisten Remco Campert, Aaf Brandt Corstius en Matthijs van Nieuwkerk, oud-hoofdredacteur Het Parool. Ook de columns van Martin Bril komen ter sprake en columnist Henk Hofland (alias S. Montag).
Man van Alledag begint om 22:20 uur. In deze gespeelde Kronkels, met Kees Brusse in de hoofdrol, komen enkele weemoedige verhalen aan de orde, waarbij Carmiggelt de verteller is. De volgende Kronkels zijn te zien: Allerhande, RelèksenOver pech gesproken en Kwaadspreken.

I. v/d Graaf

Zaterdag 7 december vanaf 20:25 uur.

Cultura 24 is het digitale kanaal van de Publieke Omroep voor verdieping in kunst en cultuur. De zender is te vinden op de kanaalnummers van de volgend kanaalaanbieders: Upc-kanaal 317, Ziggo-kanaal 222, KPN-kanaal 170, Delta-kanaal 40, Caiway-kanaal 44, kabel Noord-kanaal 57. Zie ook www.cultura.nl.