27 februari 2009

Drie nieuwe boeken in De Schrijfbibliotheek van Uitgeverij Augustus

Uitgeverij Augustus is in 2006 in samenwerking met Schrijven online De Schrijfbibliotheek gestart: een serie inspirerende schrijfboeken over tal van onderwerpen die met creatief schrijven te maken hebben ? van reisverhalen schrijven tot spanning in verhalen.

In oktober 2008 verscheen het klassieke schrijfboek De kunst van het schrijven van de ‘goeroe’ van het creatieve schrijven: John Gardner. Eerder verschenen ook schrijfboeken van onder anderen René Appel, Thomas Verbogt, Louis Stiller, Lisa Kuitert en Marijke Hilhorst over onderwerpen als spanning, ritme, essays schrijven, literaire redactie en familiegeschiedenissen schrijven.

Nieuwe boeken uit onze voorjaarsaanbieding 2009 zijn de in februari 2009 geheel herziene editie van het Handboek schrijven, Van kort verhaal naar roman van Inge Schouten, en het boek Schrijven voor film, toneel en televisie van Ger Beukenkamp, eerder verschenen als De verborgen schrijver.

Handboek schrijven
Het Handboek voor schrijvers is sinds 1996 een begrip voor schrijvend Nederland. Honderdduizenden Nederlanders die verhalen, romans, essays en gedichten schrijven, maken er gebruik van om te weten te komen waar ze terechtkunnen als ze beter willen leren schrijven en dichten, hoe ze een uitgever kunnen vinden voor hun manuscript en welke andere publicatiemogelijkheden er zijn.

Hoe gaat het eraan toe bij een uitgeverij? Hoe vind je een publiek voor je werk? En hoe maak je van schrijven je beroep? De wereld van het schrijven verandert razendsnel. Uitgevers verschijnen en verdwijnen, internet zorgt voor nieuwe promotie- en publicatiemogelijkheden, en publishing on demand heeft een stevige voet aan de grond gekregen. Er waren niet eerder zoveel mogelijkheden om iets te doen met je verhalen en gedichten, maar het was ook niet eerder zo lastig om te ontdekken welke mogelijkheden bij je passen. Deze nieuwe editie van het Handboek wijst wederom de weg.

Van kort verhaal naar roman
Een kort verhaal: daarmee beginnen prozaschrijvers hun carrière vrijwel altijd. Maar hoe moet dat als je een groter geheel wilt opzetten en streeft naar een novelle of zelfs een roman? Hoe doe je dat, zo’n grote structuur en spanningsboog opzetten? Waarin verschilt een personage in een kort verhaal van dat in een roman? Hoe zit het met het conflict en de setting? Niet elk verhaal is geschikt om als roman door het leven te gaan. En sommige korte verhalen willen juist te veel vertellen en komen beter tot hun recht in een roman.

Aan de hand van verschillende verhaalelementen onderzoekt Inge Schouten de verschillen en overeenkomsten tussen een kort verhaal en een roman, en geeft aanwijzingen voor schrijvers die meer willen dan een kort verhaal.

Schrijven voor film, toneel en televisie
Aansprekende voorbeelden en boeiende praktijkanekdotes laten zien welke technieken en inzichten je nodig hebt bij het schrijven van drama, comedy en andere vormen van toneel, scenario en fi lmscript. Theatermaker en scenarioschrijver Ger Beukenkamp behandelt in dit boek onder andere het schrijven van dialogen, de strijd tussen vorm en inhoud, stijl, structuur en genre. Dit handboek is een uitgebreide en geactualiseerde versie van Beukenkamps De verborgen schrijver. Toegevoegd is onder andere een hoofdstuk over het schrijven van een synopsis ? een van de belangrijkste instrumenten voor hedendaagse tv- en filmmakers. (Uitgeverij Augustus)

Voor meer informatie kijk op de website van Uitgeverij Augustus.

Recent

21 november 2017

Reizen in een binnenwereld

20 november 2017

Het leven ontwijken

15 november 2017

Een portret in stukjes

Literair Nederland - 10 jaar geleden

26 november 2007

Een aantal jaren geleden heb ik een boek gelezen getiteld De kunst van het niets doen. Veel mensen reageerden met: "Oh, dat zou ik ook wel willen, een tijdje niets doen." Daar ging het boek echter helemaal niet over. Dat boek ging over Taoïsme en de gebeurtenissen in je leven op je af laten komen, van alle kanten bekijken, en dan weer verder gaan met je leven. Niet steeds in willen grijpen, dingen naar je hand willen zetten of bezweren. In het nu leven, de weg gaan die klaarblijkelijk zo moet zijn. Bij dit boek reageren mensen hetzelfde "Dat is toch dat boek van die dominee die niet in God gelooft? Dat is toch die atheïst?." Opschudding alom.

Een aantal jaren geleden heb ik een boek gelezen getiteld De kunst van het niets doen. Veel mensen reageerden met: "Oh, dat zou ik ook wel willen, een tijdje niets doen." Daar ging het boek echter helemaal niet over. Dat boek ging over Taoïsme en de gebeurtenissen in je leven op je af laten komen, van alle kanten bekijken, en dan weer verder gaan met je leven. Niet steeds in willen grijpen, dingen naar je hand willen zetten of bezweren.

Lees meer