Drie nieuwe boeken in De Schrijfbibliotheek van Uitgeverij Augustus

Uitgeverij Augustus is in 2006 in samenwerking met Schrijven online De Schrijfbibliotheek gestart: een serie inspirerende schrijfboeken over tal van onderwerpen die met creatief schrijven te maken hebben ? van reisverhalen schrijven tot spanning in verhalen.

In oktober 2008 verscheen het klassieke schrijfboek De kunst van het schrijven van de ‘goeroe’ van het creatieve schrijven: John Gardner. Eerder verschenen ook schrijfboeken van onder anderen René Appel, Thomas Verbogt, Louis Stiller, Lisa Kuitert en Marijke Hilhorst over onderwerpen als spanning, ritme, essays schrijven, literaire redactie en familiegeschiedenissen schrijven.

Nieuwe boeken uit onze voorjaarsaanbieding 2009 zijn de in februari 2009 geheel herziene editie van het Handboek schrijven, Van kort verhaal naar roman van Inge Schouten, en het boek Schrijven voor film, toneel en televisie van Ger Beukenkamp, eerder verschenen als De verborgen schrijver.

Handboek schrijven
Het Handboek voor schrijvers is sinds 1996 een begrip voor schrijvend Nederland. Honderdduizenden Nederlanders die verhalen, romans, essays en gedichten schrijven, maken er gebruik van om te weten te komen waar ze terechtkunnen als ze beter willen leren schrijven en dichten, hoe ze een uitgever kunnen vinden voor hun manuscript en welke andere publicatiemogelijkheden er zijn.

Hoe gaat het eraan toe bij een uitgeverij? Hoe vind je een publiek voor je werk? En hoe maak je van schrijven je beroep? De wereld van het schrijven verandert razendsnel. Uitgevers verschijnen en verdwijnen, internet zorgt voor nieuwe promotie- en publicatiemogelijkheden, en publishing on demand heeft een stevige voet aan de grond gekregen. Er waren niet eerder zoveel mogelijkheden om iets te doen met je verhalen en gedichten, maar het was ook niet eerder zo lastig om te ontdekken welke mogelijkheden bij je passen. Deze nieuwe editie van het Handboek wijst wederom de weg.

Van kort verhaal naar roman
Een kort verhaal: daarmee beginnen prozaschrijvers hun carrière vrijwel altijd. Maar hoe moet dat als je een groter geheel wilt opzetten en streeft naar een novelle of zelfs een roman? Hoe doe je dat, zo’n grote structuur en spanningsboog opzetten? Waarin verschilt een personage in een kort verhaal van dat in een roman? Hoe zit het met het conflict en de setting? Niet elk verhaal is geschikt om als roman door het leven te gaan. En sommige korte verhalen willen juist te veel vertellen en komen beter tot hun recht in een roman.

Aan de hand van verschillende verhaalelementen onderzoekt Inge Schouten de verschillen en overeenkomsten tussen een kort verhaal en een roman, en geeft aanwijzingen voor schrijvers die meer willen dan een kort verhaal.

Schrijven voor film, toneel en televisie
Aansprekende voorbeelden en boeiende praktijkanekdotes laten zien welke technieken en inzichten je nodig hebt bij het schrijven van drama, comedy en andere vormen van toneel, scenario en fi lmscript. Theatermaker en scenarioschrijver Ger Beukenkamp behandelt in dit boek onder andere het schrijven van dialogen, de strijd tussen vorm en inhoud, stijl, structuur en genre. Dit handboek is een uitgebreide en geactualiseerde versie van Beukenkamps De verborgen schrijver. Toegevoegd is onder andere een hoofdstuk over het schrijven van een synopsis ? een van de belangrijkste instrumenten voor hedendaagse tv- en filmmakers. (Uitgeverij Augustus)

Voor meer informatie kijk op de website van Uitgeverij Augustus.

Recent

19 maart 2018

Moeder gaat dood

Literair Nederland - 10 jaar geleden

31 maart 2008

Hans Lodeizen,Koen Hilberdink

Na de biografie over Hans Lodeizen van Gerard Bes uitgegeven in 2001 nu wederom een biografie over deze dichter. Als je de kritieken mag geloven is de biografie van Hilberdink een stuk beter en helderder. Zelf heb ik het boek van Bes niet gelezen dus daar kan ik niet over oordelen.

Hans Lodeizen is vooral bekend als de gevoelige, jonggestorven dichter. In deze biografie komt echter vooral de strijd met zijn vader en het accepteren van zichzelf als homoseksueel zijnde naar voren.

Lees meer