Agenda

Docurama: Persepolis

Persepolis (Marjane Satrapi & Vincent Paronnaud, 2008, 95 min) is de verfilming van Marjane Satrapi’s striproman over Iran. De film toont het dagelijks leven tijdens en na de Islamitische revolutie in 1979, de tegenstellingen tussen publiek en privé en de zware tol die het onderdrukkend regime eist. Nu, dertig jaar later, is er weer hoop op een revolutie, maar vooral op meer rechten en vrijheden. I.s.m. Machiavelli. Gratis voor studenten.

Datum: dinsdag 22 september 20.00 uur / CREA Theater, Amsterdam. www.crea.uva.nl

Het boek Persepolis van Marjane Satrapi is ook nog steeds verkrijgbaar in de boekhandel. Persepolis is het meermaals bekroonde levensverhaal van Marjane Satrapi, die opgroeit na de Islamitische revolutie in Iran, naar het Westen uitwijkt om te studeren en vervolgens terugkeert naar haar vaderland.

‘Een opmerkelijke autobiografie. […] Je [gaat] haar Marji-figuurtje als een vriendin beschouwen.’ NRC Handelsblad

‘Ook al haat Marjane Satrapi de term “graphic novel”, de ironie wil dat juist haar stripdebuut Persepolis een van de mijlpalen is geweest die de verfoeide term ingang hebben doen vinden[…] Persepolis was een instant-succes en groeide in geen tijd uit tot het best verkochte album in het Association-fonds. Ook het buitenland ging plat voor de flamboyante Satrapi, die alles heeft om een internationale ster te worden: ze is knap, niet op haar mond gevallen, van Iraanse komaf, bespeelt de pers met een aangeboren naturel en, last but not least, ze is een buitengewoon verteller.’ De Standaard

‘Persepolis is een blijver, dat staat nu al vast.’ De Standaard

‘Hilarische autobiografie.’ Squeeze

‘Verrukkelijk.’ The New York Times Book Review

Marjane Satrapi, Persepolis. Atlas, paperback, 346 p., € 24,90