Dimitri Verhulst (1972)

Dimitri Verhulst (Aalst, 1972) is een geëngageerd auteur van verhalen, poëzie, romans, columns en andere publicaties en zegt daar zelf over: ‘Ik heb het tegendeel van een writer’s block.’

Als ongewenst kind in een gewelddadig gezin, wordt hij op 12 jarige leeftijd door zijn moeder het huis uit gezet. In Humo (2006) beschrijft hij het leven bij hem thuis: Er werd ongelofelijk veel gevochten thuis, de pinten vlogen door de woonkamer, er hing altijd agressie in de lucht (…) wij waren de losers, het crapuul, de messenvechters.

Hij ontvlucht zijn familie en komt terecht bij een pleeggezin, maar gaat ook daar weer weg en belandt in een gezinsvervangend tehuis, maar wil zo snel mogelijk op eigen benen staan en werkt onder andere als pizzabezorger, toeristische gids op plezierbootjes, ‘duivenstrontschraper’ op kerken en animator (of ‘animatras’, op z’n Verhulst’s) in Mallorca.

Zijn eigenlijke debuut Assevrijdag (1994), was een eigen uitgave en enkel bedoeld voor vrienden en bekenden. Met De kamer hiernaast (1999) debuteerde hij officieel als schrijver. De verhalenbundel werd genomineerd voor de NRC Literatuur Prijs. Hij publiceerde veelvuldig in verschillende literaire tijdschriften, waaronder Nieuw Wereldtijdschrift, De Brakke Hond en het tijdschrift Underground, waarvan hij redacteur is.

In 2003 laat Dimitri Verhulst zich voor het Vlaamse tijdschrift Deus ex Machina enkele dagen opsluiten in het asielcentrum van Arendonk. Hij schrijft er een reportage over, maar verwerkt zijn ervaringen ook in de roman Problemski hotel.

Met De helaasheid der dinggen (2006) – een genadeloze en hilarische afrekening met zijn jeugd – breekt Verhulst door naar een breed publiek.

In 2008 stuntten zijn uitgever Contact en het weekblad Humo met de uitgave van zijn nieuwe roman Godverdomse dagen op een godverdomse bol. Het boek – met een oplage van 320.000 exemplaren – werd gratis geleverd als bijlage bij Humo (€ 2,30); een nooit eerder geziene promocampagne voor een Vlaams literair werk.

In 2009 wint hij de Libris Literatuur Prijs voor zijn roman Godverdomse dagen op een godverdomse bol. Waarmee hij de eerste Vlaamse schrijver is, sinds Hugo Claus de prestigieuze literatuurprijs won in 1997.

Verhulst is zeer controversieel in zijn werk waardoor  hij twee keer voor de rechtbank wordt gedaagd. De eerste keer door zijn moeder, die hij in De kamer hiernaast portretteerde als een zeer grof en enorm dikke vrouw. De tweede keer na het verschijnen van het toneelstuk Aalst, waarin het verhaal van een ouderpaar dat hun twee kinderen vermoordde centraal staat. De veroordeelde ouders vinden dat Verhulst te ver is gegaan in zijn zin voor realisme.

Verhulst grote voorbeeld is Louis Paul Boon. Net als zijn stadsgenoot toont Verhulst zich sterk maatschappelijk betrokken. Zo schrijft hij onder andere geëngageerde columns voor De Morgen.

 

Bibliografie:

Assevrijdag, 1992, verhalen
De kamer hiernaast, 1999, verhalen
Niets, niemand en redelijk stil, 2001, roman
Liefde, tenzij anders vermeld, 2001, gedichten
De verveling van de keeper, 2002, roman
Problemski Hotel, 2003, roman
Dinsdagland. Schetsen van België, 2004, reisverhalen
De aankomst in de bleke morgen op dat bleke plein (Aalst), Victoria & Sintjoris, 2005, toneel
De helaasheid der dingen, 2006, roman
Mevrouw Verona daalt de heuvel af, 2006, roman
Godverdomse dagen op een godverdomse bol, 2008, roman
De laatste liefde van mijn moeder, 2010, roman
De zeven laatste zinnen, 2010
Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten, 2011
De intrede van Christus in Brussel, 2011
De laatkomer, 2013, roman
Kaddisj voor een kut, 2014, roman
De zomer hou je ook niet tegen, 2015, novelle, tevens boekenweekgeschenk
Bloedboek, 2015
Het leven gezien van beneden, 2016
Spoo Pee Doo, 2016


Gelauwerd met de volgende prijzen:

  • 2007 – Publieksprijs Gouden Uil voor De helaasheid der dingen
  • 2007 – Humo’s Gouden Bladwijzer voor De helaasheid der dingen
  • 2008 – De Inktaap voor De helaasheid der dingen, literaire jongerenprijs Vlaanderen, Nederland en Suriname
  • 2009 – Beste Boek 2008 Humo’s Pop Poll voor Godverdomse dagen op een godverdomse bol
  • 2009 – De Libris Literatuur Prijs voor Godverdomse dagen op een godverdomse bol
  • 2014 – Beste Boek 2013 Humo’s Pop Poll voor De laatkomer

 

Bron: Wikipedia en Atlas/Contact

 

 

Om Literair Nederland draaiende te houden, zijn wij afhankelijk van vrijwillige bijdragen. U kunt ons steunen via de rode knop. Waarvoor onze hartelijke dank!

Recent

8 juni 2024

Moederkloek

Literair Nederland - 10 jaar geleden

16 juni 2014

Arabische verhaaltraditie met westerse invloed Arabische verhaaltraditie met westerse invloed
Recensie door Karel Wasch

Nagieb Mahfoez (1911-2006) kreeg in 1988 de Nobelprijs voor Literatuur, als eerste Arabische auteur wel te verstaan. Hij heeft een omvangrijk oeuvre op zijn naam staan met juweeltjes als De Dwaaltocht, Tussen twee paleizen, Begin en eind en De Midaksteeg.

Dit delen: