15 december 2008

Digitale Pioniers ondersteunt open content-projecten

Digitale Pioniers, de stimuleringsregeling voor maatschappelijke internetinitiatieven, ondersteunt in de 16e ronde zeven projecten. Het thema van deze ronde is “Open”. Er is gezocht naar projecten die principes zoals open content, open standaarden en open source software gebruiken voor vernieuwende maatschappelijke toepassingen. Literair Nederland ontving een bijdrage ter verwezenlijking van de site in de eerste ronde van deze regeling.

Het geselecteerde project Open Street Photo combineert foto’s met een vrije digitale stratenkaart en is een vervolg op de succesvolle website openstreetmap.nl. Met vrijwilligers werd een gratis digitale stratenkaart van Nederland gemaakt. Een eigen, open variant van Google Maps, die door iedereen te gebruiken is en niet beperkt wordt door auteursrechtelijke en commerciële beperkingen. In het nieuwe project worden luchtfoto’s aan de kaart toegevoegd. Dat gebeurt op een innovatieve manier door gebruik van GPS-gecontroleerde robotvliegtuigjes.

Onder de andere geselecteerde projecten is IAM Open Course Ware. Lesmateriaal van studenten en docenten van de Hogeschool van Amsterdam wordt gedigitaliseerd en onder een open contentlicentie beschikbaar gemaakt. Het project Crowdsourcing voor ontwikkelingssamenwerking zet een kennismarktplaats voor ontwikkelingsamenwerking op. De andere ondersteunde projecten zijn het poëzieportaal Ipoetry, de website Platform Medische Fouten, videotool Freej Vision Mixer en het op duurzaamheid gerichte kennisportaal Innof. Eerder ondersteunde Digitale Pioniers online concertzender Fabchannel, het filmproject Peach Open Movie, architectuurwebsite Mimoa en Geluidsnet dat met geluidsmetingen geluidsoverlast door vliegtuigen in kaart brengt.

Digitale Pioniers is een unieke regeling in Nederland. Zij ondersteunt als enige innovatieve nieuwe mediaprojecten en is bedoeld voor kleine maatschappelijke organisaties zonder winstoogmerk. Vaak kunnen zij met hun ideeën niet bij reguliere fondsen terecht. De regeling wordt sinds 2002 met steun van het Ministerie OCW uitgevoerd door Stichting Nederland Kennisland. In zestien rondes zijn inmiddels meer dan 160 projecten ondersteund. Met een bijdrage van maximaal €32.000 weten Digitale Pioniers projecten een breed publiek te bereiken. Gezamenlijk hebben zij zo’n 2 miljoen bezoeken per maand.

Vanaf 12 december 2008 zijn alle Digitale Pioniers projecten te vinden op de geheel vernieuwde website www.digitalepioniers.nl. Via deze website kunnen projecten zich presenteren en kennis delen met anderen. De website biedt ook voor andere maatschappelijke internetprojecten die niet door Digitale Pioniers ondersteund zijn veel inspiratie en informatie om zelf aan de slag te gaan. Ter gelegenheid van de lancering van de nieuwe website is een brochure over Digitale Pioniers verschenen. Deze is te downloaden op www.digitalepioniers.nl

Recent

16 oktober 2017

Nooit meer los van Indië

13 oktober 2017

Leven zonder moeder

12 oktober 2017

Een antikrimi

Literair Nederland - 10 jaar geleden

22 oktober 2007

Klein boek zonder enige allure
Door Frans

Waarom gaf de commissie – Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek – aan Geert Mak de opdracht om het boekenweekgeschenk 2007 te schrijven? Vermoedelijk vanwege zijn succes met de dikke pil ‘In Europa’. Zou Mak daarom als onderwerp voor zijn boek de Galatabrug, die Europa met Klein-Azië verbindt, gekozen hebben?

Lees meer