Agenda

Dickens tentoonstelling verlengd tot eind september

Dit jaar is het tweehonderd jaar geleden dat Charles Dickens geboren werd. In de Universiteitsbibliotheek van Nijmegen is vanaf dit voorjaar een tentoonstelling te bezoeken die laat zien hoe het werk van de Engelse schrijver in Nederland ontvangen werd. Wegens succes wordt deze tentoonstelling verlengd tot eind september.

Langs twee lijnen, de drukgeschiedenis van de vertalingen van zijn werk en de receptiegeschiedenis van zijn persoon en werk, wordt in beeld gebracht hoe de ontvangst van Dickens in Nederland verliep. Aan de hand van de eigen UB-collectie en privé-collecties wordt de aanwezigheid zichtbaar gemaakt van Dickens in Nederland, een land waar hij nooit is geweest. Uiteenlopende figuren als Potgieter, C.M. Mensing, Mark Prager Lindo, de uitgevers Cohen en Roelants, en de schrijvers Theun de Vries, Godfried Bomans en Maarten ’t Hart droegen bij aan de bekendheid van de schrijver, ieder op zijn eigen manier. Ook dat wordt aanschouwelijk gemaakt, met als gevolg: een oubollige Dickens, een meesterschrijver, een genadeloze maatschappijcriticus, een burgerman en zelfs bourgeois, een charlatan, een ‘humortovenaar’, een diepzinnige en oppervlakkige Dickens. En nog vele anderen. Ze maken (bijna) allemaal hun opwachting.

Bij de tentoonstelling hoort een kleine, verhelderende gids die te verkrijgen is bij de servicebalie van de UB. (€ 5,00)

Dickens in Nederland

Universiteitsbibliotheek Nijmegen
Tentoonstelling loopt tot en met zondag 30 september 2012