Agenda

Dichters in de Prinsentuin – 27 t/m 29 juli Groningen

Het Poeziefestival Dichters in de Prinsentuin is  ooit ontstaan door een initiatief van de dichter Tsead Bruinja. Veertien jaar geleden zocht Bruinja   een plek om zijn nieuwe gedichten wereldkundig te maken. Dat werd de Prinsentuin. Hij nodigde een flink aantal collega-dichters uit en ze hadden zo’n leuke tijd dat het jaar daarna opnieuw bijeengekomen werd. De belangstelling groeide gestaag en inmiddels is het festival enorm gegroeid, maar nog steeds gratis!

Drie dagen lang voert poëziefestival Dichters in de Prinsentuin zijn bezoekers langs de meest uiteenlopende dichters uit alle hoeken en gaten van Nederland en België. Het lezen van een gedicht is een ontmoeting – met de dichter, met het onbekende, of toch met jezelf?  Poëziefestival Dichters in de Prinsentuin brengt zijn bezoekers oog in oog met de dichter. Startend met een feestelijke en opruiende openingsavond, langs de intens rustieke poëziebeleving in de loofgangen van de Prinsentuin, door de krochten van een academisch ziekenhuis en eindigend op een zwoel terras, waar de laatste dorst wordt gelest.

Tachtig dichters geven tijden het festival acte de présence, waarvan de helft professioneel of: van debutant tot P.C. Hooft-prijswinnaar. Veel dichters worden al jaren gevolgd, maar jaarlijks komen er veel nieuwe gezichten bij. Overigens worden dichters vrijwel nooit twee keer achter elkaar: iedere editie is dus weer anders.

En daarnaast veertig nieuwe dichters: vaak jong aanstormend talent, maar ook veel mensen die al wat langer met poëzie bezig zijn en net niet zijn doorgebroken, of domweg niet een uitgever hebben gevonden of gezocht. Met het project “Parels kweken” worden deze aankomende dichters in contact gebracht met de meer ervaren dichters. Zij adviseren hen bij de redactie van hun gedicht voor de festivalbloemlezing. Aanstormende dichter kunnen ook een workshop volgen in: Experimenteren met de kunst van het voordragen.

Niet iedereen kan meedoen. Op de website is te lezen wat de voorwaarden zijn om mee te kunnen doen. Jaarlijks melden veel dichters zich aan. De redactie maakt een zo zorgvuldig mogelijke keuze op basis van drie gedichten. Als je bij de geselecteerde deelnemers hoort, mag je je werk voordragen in de befaamde loofgangen: je staat dan in een soort poëzieloketje (een “gat in de haag”, zoals K. Schippers het heel dichterlijk verwoordde) waar het publiek langsloopt om te luisteren.

 Programma:

Woensdag 27 Juli: Niet te missen openingsfeest,Oog in oog: in your face! met ijzersterke performances van de dichters Ellen Deckwitz, Didi de Paris en het duo Kila & Babsie! Literatuur en muziek: Ellen ten Damme pakt Harry Mulisch aan, en de heren van Scotch krijgen de voetjes van de vloer met hun Nederlandstalige highlanderfolk-klezmerpop.
Presentatie: Peter van der Beek.
Locatie: De Puddingfabriek, Viaductstraat 3a (vlak achter het Centraal Station).
Aanvang: 21.00u (zaal open 20.30u)

Donderdag 28 Juli: Doorlopend programma In de Prinsentuin vindt afwisselen plaats op het theeveld en in de loofgangen, met voordrachten van ca. veertig dichters waaronder: Coen Peppelenbos, Jana Beranova, Koos Dijksterhuis, Ann van Dessel en Wim Brands .
Presentatie: Klaas Knillis Hofstra.
Tijd: van 13.30u tot 17.15u.
Locatie: De Prinsentuin, hoek Turfsingel en Kattenhage.

 

Vrijdag 29 Juli: Stad in Stad: exclusieve poëziewandeling door het UMCG Een Friese bard, de Tsjechische Leo Vroman, een Arabische Romeo & Julia en andere bijzondere figuren bevolken de winkelstraten, pleinen en machinekamers van het Universitair Medisch Centrum Groningen… Ontmoet ze tijdens een ochtendwandeling door deze stad in een stad.
Aanvang: 10.45u in de ontvangsthal van het UMCG, Hanzeplein 1.
Deelname: gratis, aanmelden gewenst via aanmeldingen2011@dichtersindeprinsentuin.nl


In de Prinsentuin: Doorlopend programma van ca. veertig dichters met o.a. Esther Naomis Perquin, Rien Vroegindeweij, Ted van Lieshout, Irenen Wiersma en Gerrit Venema om er maar eens een paar te noemen. Zij zullen afwisselend op het theeveld en in de loofgangen voordragen.
Presentatie: Klaas Knillis Hofstra.
Tijd: van 13.30u tot 17.15u.
Locatie: De Prinsentuin, hoek Turfsingel en Kattenhage.

 

In het  programmaboekje, waarvan hierboven het omslag te zien is, vind je veel aanvullende informatie. Houd het tijdens het festival bij de hand, en verzamel alle stempels, om toegang te verkrijgen tot de wijde wereld…

Contact en informatie: http://www.dichtersindeprinsentuin.nl/thema.htm